Olen jo pariin kertaan lukenut Mia Jokinivan kirjan Hengähdyshetkiä - opas stressittömään elämään. Olen myös ollut kerran Villa Mandalan Hengäsdyshetkiä viikonloppuretriitissä. Voin suositella molempia. Kirjasta löytyy joka kerta jotain uutta opittavaa ja mietittävää omaan tilanteeseen.
Kirja on jaettu kolmee osaan: keho, mieli ja ympäristö, jokainen on yhtä tärkeä.
Pelkkä tieto ei auta ketään voimaan paremmin, tieto täytyy muuttaa teoiksi, jotka antavat keinoja stressaavista tilanteista selviämiseen. Tavoitteena tasapaino, rento olo ja kevyt mieli. Elämässä tulisi löytää tasapaino järjestelemällä nykyistä arkea uudelleen.
Rauhallinen mieli, levollinen keho, hyvä ja syvä uni. Hierontaa, hemmottelua, unta, ravitsemusta sekä mieltä ja kehoa rauhoittavia harjoituksia, kuten joogaa, pilatesta tai taijia.
Suolisto reagoi stressiin aina. Tästä on itselläni hyvinkin paljon kokemusta ja tietoa. Suoliston paranemisprosessi on pitkä ja sitkeyttä vaativa prosessi, mutta jo parin viikon jälkeen muutoksista ruokavaliossa olo oli suorastaan huippu, saatikka sitten siitä vielä vuosi pari eteenpäin. Suoliston hyvinvointi vaikuttaa aina kokonaisterveyteen. Tässä muutamia hyviä tuotteita, jotka rauhoittavat hermostoa ja ovat ravitsemusarvoiltaan hyviä: tumma riisi, kvinoa, parsakaali, luonnonjogurtti, rasvainen kala, pellavansiemenet, kuorelliset mantelit, banaanit, pinaatti ja tumma suklaa. Jokaisen täytyy toki kokeilla itse mitkä tuotteet sopivat parhaiten, mutta nämä olivat minulle oikein sopivia, monen muun rinnalla. Syömällä tietoisesti voi lisätä hyvää oloa stressin keskellä ja ihan ilman stressiäkin. Tietoinen syöminen tarkoittaa läsnäoloa syödessä. Syödessä ei tarvitse lukea, katsella tai kuunnella jotain.
Mieli ja keho ovat erottamattomat. Muistan aika ajoin kertoa itselleni, että olen hyvä, onnellinen ja pystyvä ihminen ja elämäni voi olla juuri sellaista kuin itse haluan. Stressi on muutokseen sopeutumista. Jokin ajanjakso on päättymässä ja uusi alkamassa. On aika muutokselle, on aika siirtyä eteenpäin, mitä se ikinä onkaan.
Kotikin on hyvä pitää mahdollisimman stressittömänä. Olen tuonut uuteen kotiin paljon pehmeyttä lisää pehmeämmillä valoilla ja tekstiileillä, pidän kodin myös välillä täysin hiljaisena, luon hyvää tunnelmaa hyvillä tuoksuilla, hävitin myös paljon muutossa turhaa tavaraa viemästä energiaa, pidän esillä vain vähän esineitä, en hanki mitään turhaa ja jos jotain hankin, niin hävitän jotain sen tieltä pois, koskee niin astioita kuin vaatteita, kenkiä ja laukkuja. Kodin siistinä pitäminen luo harmoniaa ja hyvää oloa.
Toiset ihmiset. Elämä muuttuu paljon monimutkaisemmaksi kun siihen astuu muita ihmisiä omine ajatuksineen, arvoineen ja odotuksineen. On hyvä välillä miettiä milloin ohjautuu itse sisältäpäin ja milloin muiden odotusten mukaan. Ovatko tavoitteeni tai haluni omiani vai ympäristön, perheen, ystävien, naistenlehtien...
Ystävyyden energiaa voi kasvattaa monin eri tavoin, mutta siitä ehkä toisella kertaa sitten...
Tässä muutamia poimintoja ja ajatuksiani mitä kirjasta on jäänyt mieleen, joista koen itse saaneeni apua ja tukea. Pohdittavaa tällä saralla riittää loputtomiin!
Muistetaan hengähtää aina tarpeen tullen ja vaikka ei olisi niin tarvettakaan!
Voi, miten ihanan postauksen oot taas kirjoittanut <3
VastaaPoistaVoi kiitos! Toivottavasti oli jotain hyötyä ja iloakin. 💕
PoistaOli. Jäin miettimään paria asiaa, joita yritän muistaa itsekin omassa arjessa.
VastaaPoistaKiva kuulla! Tsemppiä. Voin lainata kirjankin jos haluat.
PoistaJo oli taas hyviä vinkkiä , joilla voisi kohentaa omaa mieltä ja kehoa. Tässä iässä pitäisi ajatella jo itseään,lopettaa kiirehtiminen, sillä aika alkaa olla vähissä, pitäisi siis nauttia hyvistä hetkistä ja saada sopu oman mielensä ja kehonsa kanssa.
VastaaPoistaJuurikin noin! Joka iässä pitäisi osata hellittää ja nauttia kaikista pikkujutuista, silloin harmitkin tuntuvat pienemmiltä.
PoistaNiin totta, niin selvää ja niin vaikea pitää aina mieli kirkkaana noille asioille. Tarttis ehkä jonkun päivittäisen mantran jotta asiat pysyisi tärkeysjärjestyksessä ja muistaisi huomata kaiken hyvän ja kauniin ympärillään.
VastaaPoistaTotta! Miten siitä saisi samanlaisen rutiinin kuin hampaiden pesusta?
Poista