sunnuntai 29. huhtikuuta 2018

Oma hyvinvointitavoite - elämäntapamuutos




On ollut näköjään lähes kuukauden blogitauko monestakin syystä. Olen miettinyt mitä tehdä blogin kanssa, jatkaako sitä omaksi iloksi ja omien ajatusten ylös kirjaamiseen ja päiväkirjanomaiseen kirjoittamiseen. Vai lopettaisinko kokonaan. Ehkä nyt ainakin toistaiseksi jatkan jonkin aikaa. On ollut myös terveyden kanssa asioita, joita on nyt tutkittu ja ainakin toistaiseksi löydetty ongelmaan ratkaisu.
 

Olin tällä viikolla Jennyn luennolla painonhallinnasta ja elämäntapamuutoksesta. Jenny on luonnossa ihan yhtä ihana, energinen ja iloinen kuin somekanavissaankin. Luento on ehkä väärä sana kuvaamaan illan kolmetuntista. Se oli enemmänkin avoin keskustelutilaisuus, jota Jenny veti ja me osallistujat saimme osallistua kukin niin paljon keskusteluun kuin halusimme. Osa kertoi paljonkin omia kokemuksiaan ja oivalluksiaan ja osa oli enemmän kuuntelijan roolissa, kukin miten itse halusi. Parasta antia oli avoin keskustelu nimettömänä, kuten eräs osallistuja totesi "tämähän on kuin AA-kerho tai uskonnollinen herätyskokous", niin avoimesti kukin kertoi laihdutusyrityksistään ja muut kannustivat ja toivat omia kokemuksiaan esiin ilman mitään rooleja, titteleitä tai nimiä. Kaikki olivat laihduttaneet useampaan kertaan eri tavoin, kaikki olivat aloittaneet uuden elämän maanantaina ja saaneet aina kilot takaisin, tai treenaaminen oli kaatunut yhteen sun toiseenkin tekosyyhyn. Oli lohduttavaa tajuta, että reilu kaksikymmentä muuta eri-ikäistä ja -kokoista naista oli samojen ajatusten kanssa kuin minä samassa tilassa. Jennyn vetämä tilaisuus alkoi ja päättyi ihanaan rentoutus- ja hiljentymishetkeen, jollaisia voisin lisätä omaan arkeeni.

 
Jenny esitti paljon kysymyksiä, joihin jokainen vastasi kirjoittamalla omaan vihkoon ja sen jälkeen keskusteltiin vapaasti, kuitenkin niin ettei juttu lähtenyt rönsyilemään liikaa, vaan siirryttiin seuraavaan kysymykseen ja agendalla eteenpäin.


Ensimmäinen kysymys oli "mikä on sinun oma hyvinvoinnin tavoite, unelmien minä?" ja kun nämä kohdat oli kirjoitettu ylös, piti merkata jokaisen asian kohdalle a) mistä voin päättää itse, b) mihin voin vaikuttaa ja c) mihin en voi vaikuttaa.
Montako kohtaa merkitsin c) en voi vaikuttaa? En yhteenkään. Eli kaikkeen mitä haluan olla ja mitä haluan muuttaa, voin joko päättää tai vaikuttaa itse, kukaan muu ei niitä päätöksiä tee ja jokaiseen asiaan voin vaikuttaa itse enemmän tai vähemmän. Yksinkertainen asia, mutta oivalluksen paikka taas kerran ja hyvä muistutus.


Päällimmäiset oivallukset ja ajatukset, jotka nyt luin vihkostani ovat tässä, tuon edellisen lisäksi:


  • kalenteroi viikon liikunnat ja hyvänolon hetket (hieroja, kampaaja, kahvit ystävän kanssa)
  • toisto
  • suunnitelmallisuus
  • järjestelmällisyys
  • tylsien hetkien täyttäminen jollakin muulla kuin napostelulla
  • tunnesyömisestä eroon pääseminen
  • varaa aikaa, kun teet asiat erilailla kuin nyt, niin jotainhan on tapahduttava lopulta, jatka sitkeästi, varaa aikaa vähintään kolme kuukautta
  • oma aika
  • omat valinnat
  • itsekkyys
  • sitoutuneisuus
  • ajatusmallin muuttaminen
  • älä syytä muita
  • rauhoita mielesi
  • unohda ulkopuoliset paineet
Vähennä liikaa analysointia ja älä anna ulkopuolisten paineiden luoda turhia paineita, kaikista ei ole maratonin juoksijoiksi, muuta huonot ruokailutavat paremmiksi, älä inhoa itseäsi jos koet epäonnistuneesi tänään jossain, pois negatiivisuus ja selittely.


Arvosta itseäsi, älä tee huonoja asioita itsellesi, poista negatiiviset ajatukset, pidä itsestäsi, keskity hyviin puoliin ja itseesi, mieti asioita terveyden kannalta, ei ulkonäön kannalta, ole itsellesi ystävällinen, treenaa myös mieltäsi.
 
Ulkonäkökeskeisyys voi olla motivoiva asia, mutta ei kestävä ajattelutapa. Nyt on näin, voinko muuttaa jotain? Jos, niin muuta.  Mikä estää? Luulo ettei pysty. Jokainen pystyy.


Vuosi on hyvä aika muutokselle. Mikä tunne voisi auttaa minua elämäntapamuutoksen alkuun: 
  • energisyys, energian lisääntyminen
  • voittajafiilis
  • jaksaminen
  • usko
  • iloisuus
  • sinnikkyys
  • positiivisuus
  • iloitseminen onnistumisesta
Miten saada sitten yllämainittuja tunteita? Ajattelemalla uudella tavalla ja onnistumisen fiiliksellä, ei saa lannistua, vaan on jatkettava sinnikkäästi eteenpäin.  Mikä tunne estää minua tekemästä? Laiskuus, mukavuudenhaluisuus, epäonnistumisen pelko.


Ole rohkea, ota itseäsi niskasta kiinni, älä pelkää epäonnistumista. Liika fanaattisuus ei ole hyväksi. Tee asiat niin, että voit tehdä niitä loppuelämäsi.







keskiviikko 4. huhtikuuta 2018

Vaaleanpunaista hattaraa
















Aloitin tämän vuoden pääsiäisen Pitkäperjantaina aikaisella aamu-uinnilla Allas Sea Poolilla. Aamuaurinko vasta kurkotteli säteitään meren takaa kun jo muutaman muun kanssa uimme höyryävässä uima-altaassa. Hetki oli todella maaginen kun kirkonkellot alkoivat soimaan kello seitsemän - se oli minun hiljentymisen hetkeni tänä pääsiäisenä.

Sää suosi 2. pääsiäispäivää lukuunottamatta, jolloin olin suunnitellut kävelyretkeä Luca-koiran kanssa Suomenlinnaan, mutta sääennusteen katsottuani, päätinkin lähteä sinne jo lauantaina. Jäälautat kolisivat Suokin lauttaa vasten, aurinko paistoi ja ihmiset nauttivat ulkokannella keväisestä säästä. Lautta oli täynnä turisteja, mutta vain muutamia suomalaisia. Emmekö osaa ajatella että Suomenlinnaan voisi mennä talvellakin? Upeat maisemat ja luonto, meri kimalteli jo avoinna ja moni kahvilakin oli auki terasseineen. Pastellisävyisten talojen värit tulivat upeammin esiin kirkkaassa kevätsäässä luonnon ollessa vielä muuten harmaa. Ehdimme myös piipahtaa Mattolaiturin terassilla Pitkänäperjantaina, jonka edessä oli aivan mielettömän upeat jäälohkareet. Upeita kaupunkiluontokokemuksia.

Päätin pääsiäisen sinne mistä sen olin aloittanutkin eli Altaalle, mutta ennen uintia nautin kahden tunnin Detox -kehonhuollosta, jossa avattiin erityisesti yläkroppaa joogapalikoiden ja terapia/tennispallojen kanssa. Oli rento ja virkistynyt olo.

Aurinkoista ja toivottavasti jo keväisempää viikkoa meille kaikille!

maanantai 2. huhtikuuta 2018

Pääsiäisen lakritsi-suklaakakku




Suklaa kuuluu pääsiäiseen yhtälailla kuin jouluun ja siitä syystä ajattelin, että teen tämän ihanan lakritsi-suklaakakun Pitkäperjantain illallisen jälkiruoaksi. Sääkin on ollut vielä enemmän talvinen kuin keväinen lämpötilojen puolesta, niin tuhti kakku sopi siinäkin mielessä tilanteeseen hyvin.

Tarvitset:

Pohja:
200 g tummaa suklaata
200 g voita
2,5 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
2 rkl lakritsijauhetta
4 kananmunaa
2 dl sokeria

Kostutus:
2 dl vastapuristettua appelsiinimehua

Täyte:
150 g maitosuklaata
2 dl kuohukermaa
100 g maustamatonta tuorejuustoa

Päällys:
190 g lakritsitoffeeta (Hopeatoffee tai Kick-patukoita)
2 dl kuohukermaa

Koristeluun:
mieleisiä ajankohtaan sopivia lakritsi/suklaakarkkeja, nonparelleja, tuoreita marjoja tai hedelmiä

Pingota leivinpaperi irtopohjavuoan pohjalle. Paloittele tai rouhi pohjaa varten tumma suklaa. Sulata voi kattilassa. Ota kattila pois liedeltä ja lisää joukkoon suklaarouhe. Sekoita kunnes suklaa sulaa. Anna jäähtyä. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen.

Sekoita jauhot sekä leivin- ja lakritsijauhe keskenään. Vatkaa munat ja sokeri vaahdoksi. Lisää muna-sokerivaahtoon vuorotellen jauhoseosta ja suklaavoiseosta. Sekoita huolellisesti. Kaada taikina vuokaan.

Paista 175 asteisessa uunissa noin 45 minuuttia. Anna pohjan jäähtyä kunnolla. Leikkaa jäähtynyt kakkupohja kolmeen osaan ja kostuta appelsiinimehulla.

 Tee seuraavaksi täyte. Paloittele tai rouhi suklaa ja sulata se vesihauteessa. Vatkaa kerma vaahdoksi. Sekoita kerman joukkoon tuorejuusto ja vatkaa tasaiseksi. Lisää joukkoon hieman jäähtynyt sulatettu suklaa ohuena nauhana koko ajan sekoittaen.

Kokoa kakku laittamalla alimmainen pohja kakkuvadille. Levitä puolet suklaatäytteestä pohjalle, nosta toinen kakkupohjakerros päälle ja levitä loput täytteestä päälle. Nosta vielä päällimmäiseksi viimeinen pohjakerros. Tähän asti tein edellisenä päivänä. Ota kakku huoneenlämpöön pari tuntia ennen ajateltua tarjoiluajankohtaa.

Tee kuorrutus noin puoli tuntia ennen tarjoilua. Mittaa kattilaan kerma ja paloitellut lakritsitoffeet. Keitä miedolla lämmöllä niin että seos porisee hiljalleen, noin 15 minuuttia. Kuorrutus on valmis kun se on kinuskimaisen paksua ja kiiltävän mustaa. Valuta kuorrutusta kakun päälle ja anna sen valua rennosti myös kakun reunoille. Jos teet kuorrutuksen tosi paljon ennen tarjoilua, se ei pysy kauniin kiiltävänä, mutta makuunhan se ei tietenkään vaikuta.

Koristele luovasti.

Alkuperäinen ohje Helsingin Sanomien Ruokatorstain sivuilta 11/2016.

sunnuntai 1. huhtikuuta 2018

Suolainen mämmi ja pääsiäisen kattaus












Hyvää pääsiäissunnuntain aamupäivää, tässä nautiskelen aamiaisen jälkiruokana mämmiä perinteisesti kerman ja sokerin kanssa, mutta pitkäperjantaina kokeilen jotain aivan uutta mämmistä. Tarjoilin vieraillemme kuplivan kanssa suolaista mämmiä palttoonnapeista - kuulostaa varmasti oudolta, mutta niinpä vaan kaikki mämmillä täytetyt palttoonnapit hävisivät tarjoiluvadilta ennen kuin skagenilla täytetyt napit. Tässä ohje suolaiseen mämmiin, jos mämmiä on vielä jäljellä ja se ei tunnu muuten käyvän kaupaksi.

Sekoita kolmeen ruokalusikalliseen mämmiä saman verran ranskankermaa, lisää omena- tai valkoviinietikkaa muutama tippa tai max 1/2 teelusikallista, pyöräytä suolamyllystä suolaa muutama kierros tai hyppysellinen sormisuolaa. Sekoita vaahtomaiseksi. Maista ja makustele. Lisää jotain ainesosaa, jos tarpeen. Täytä palttoonnapit ja nautiskele heti uudesta makuelämyksestä.

Käytin tänä vuonna pääsiäispöydän koristeluun valkoisia ja harmaita höyheniä. Kiinnitin yhdet shampanjalaseihin ja toiset asettelin serviettien päälle pöydässä. Pienillä ja helpoilla yksityiskohdilla saa jo kivaa pääsiäisentunnelmaa.

Meillä on pääsiäinen alkanut jo vuosia Kiirastorstaina nauttimalla kauden ensimmäiset parsat ja niillä jatkoimme vielä Pitkäperjantaina ja Lankalauantainakin.