keskiviikko 24. tammikuuta 2018

Ragu eli italialainen lihapata
Talvella pataruoat ovat ihan parasta, kuten olen ennenkin sanonut! Tämän italialaisen ragun teimme viikonloppuna, kun ystäviä tuli kyläilemään.

Tarvitset:
luuydintä, myös häränhäntä sopii hyvin tähän, 1 kpl/herkuttelija
naudan lapaa tai rintaa 800 g
porsaan ribsejä, 600 g
(italialaisia) raakamakkaroita, 400 g
voita
punaviiniä, puoli pulloa
(lihalientä)
pikkusipuleita
timjamia
suolaa ja mustapippuriaLeikkaa lapa sopiviksi suupaloiksi ja ribsit yhden tai kahden luun pätkiin. Laita voita pataan ja ota luuytimiin väriä, samalla niistä lähtee makua padan pohjalle. Ota luuytimet padasta.


Lisää voita ja ruskista lihat pienissä erissä, mausta suolalla ja pippurilla. Kun kaikki lihat on ruskistettu, lisää ne pataan ja kaada päälle punaviini. Laita pata noin 175 asteen uuniin ja kansi päälle, anna hautua kolmisen tuntia. Tarkista nesteen määrä 1,5 h päästä ja lisää tarvittaessa lihalientä.


Otin uunin pois päältä ja jätin padan sinne koko päiväksi, kunnes oli aika laittaa ruoka tarjolle. Laitoin uunin takaisin päälle noin tuntia ennen tarjoilua, jolloin lisäsin pataan myös pikkusipulit, luuytimet ja pilkotut raaka-makkarat sekä timjamin.


Tarjoilin padan haudutettujen fenkolien, vihreän salaatin ja maalaisleivän kanssa.


Ei muuta kuin viikonloppuna pata uuniin aamusta, niin illalla on ruoka valmiina odottamassa!


4 kommenttia:

 1. Jeps, pataruokakausi käynnistyi meilläkin viikonloppuna. Kuuluu meillä yhteen lumen ja pakkasen kanssa, joten saa nähdä loppuikinko jo vesisateen myötä ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on niin totta että pataruoka vaatii lunta, joten seuraavaa lumi-infernoa odotellessa, jotta saa laittaa padan uuniin!

   Poista
 2. Thairuoan jälkeen - vaikka se onkin edelleen yksi ehdottomista suosikeistani - tekee mieli nyt just jotain tämmöistä. Tähän pimeyteen, myrskyyn ja sateeseen: tuhtia, syviä makuja, mausteita, punaista lihaa...Tätä tehdään meillä kunhan pääsen taas normipäiväjärjestykseen!
  Terkkuja! Maarit

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jokaiselle ruoalle on aikansa ja paikkansa, siinäkin mielessä meidän neljä vuodenaikaa mahdollistaa erilaisten ruokien kokkaamisen. Tosin neljä vuodenaikaa on muuttumassa kenties kolmeksi....

   Poista