keskiviikko 6. toukokuuta 2015

Muuttoeväitä: halloumia, kukkakaalia ja parsarisottoa

Muuton aikana on yleensä niin paljon tekemistä, että ruoan laittaminen jää vähemmälle, mutta kun olimme jo muutaman päivän eläneet noutoruoalla, halusin jo tehdä ruokaa ja myös syödä itse valmistettua, terveellistä ruokaa - ruokaa, josta tiedän mitä se sisältää. Alakuvassa muuttoillan tapakset, jotka hain lähikaupastamme: juustoja&patonkia, kinkkua&melonia, nachoja&salsaa, oliiveja ja kirsikkatomaatteja ja muutama olut. Kylläpä maistui hyvälle päivän urakan ja saunomisen jälkeen.


Vaikka noutoruoka on pikaruokaa, voi itsekin tehdä ravitsevaa "pikaruokaa" helposti. Tässä muutama esimerkki:


Leikkaa halloumi viipaleiksi tai kuutioiksi, paista nopeasti pannulla ja silppua päälle tuoretta minttua.


Viipaloi kukkakaali, paista nopeasti pannulla rapean ruskeaksi, mausta suolalla ja pippurilla ja tuoreella mintulla.



Tämä annos vaatii jo vähän enemmän aikaa, mutta oli ensimmäinen kunnon ruoka jonka teimme ekana lauantai-iltana uudessa keittiössämme uusilla kattiloilla ja pannuilla. Kaikki kattilat ja pannut menivät vaihtoon, koska uusi lietemme on induktioliesi ja 20 v sitten häälahjaksi saadut Hackmannit eivät siinä toiminetkaan. No, olihan se ehkä jo aikaa vaihtaakin ne. 

Ohje parsarisottoon on löydetty Hesarin ruokatorstain sivuilta aikoinaan, parsarisoton lisänä mehevän mureaa sisäfilettä. 

Parsapyree:

500 g vihreää parsaa 

5 dl vettä
25 g voita
½ dl kermaa
1 tl sitruunamehua
suolaa

Parsarisotto:
2 pientä salottisipulia
1 rkl oliiviöljyä
nokare voita
2 dl risottoriisiä
1 dl valkoviiniä
noin 7 dl kasvislientä
1½–2 dl parsapyreetä
40 g voita
noin 1 dl hienonnettua vahvaa minttua
1½ rkl raastettua sitruunankuorta
vajaa 1 dl raastettua parmesaania
suolaa
mustapippuria

Päälle:
250 g keitettyä parsaa
oliiviöljyä
sormisuolaa


Tee ensin parsapyree. Poista parsoista puinen osa. Leikkaa parsat kahteen osaan. Keitä niitä vedessä ja voissa 3–4 minuuttia koon mukaan. Jäähdytä parsat jäävedessä. Säästä keitinliemi.

Halkaise puolet parsapaloista pituussuunnassa ja jätä odottamaan. Ne laitetaan risoton päälle.

Kiehauta kerma ja ½ dl keitinlientä kattilassa, lisää loput parsat ja lämmitä. Soseuta parsat ja liemi, mausta sitruunamehulla ja suolalla.

Aloita risoton valmistaminen. Kuori ja hienonna sipuli. Lämmitä syvä paistinpannu, lisää öljy ja nokare voita. Kuullota sipuli. Lisää riisi ja kuullota 2–3 minuuttia, kunnes riisin ulkokuori näyttää läpikuultavalta. Lisää valkoviini ja anna riisin imeä se.

Lisää kuumaa lientä kauhallinen kerrallaan. Sekoita riisiä jatkuvasti. Lisää nestettä vasta kun riisi on imenyt edellisen kauhallisen. Lisää joukkoon parsapyree, kun riisi on kypsää, mutta vielä hampaissa tuntuvaa (al dente).

Ota pannu liedeltä ja lisää voi, minttu, sitruunankuori, parmesaani, suola ja mustapippuri. Sekoita ja anna risoton levätä pari minuuttia.

Paista sillä välin kypsät, pitkittäin halkaistut parsat kuumalla pannulla niin, että ne saavat väriä. Jaa risotto lautasille, nosta päälle paistetut parsat. Voit lisätä risoton päälle sormisuolaa ja oliiviöljyä.

Resepti: Kira Åkerström-Kekkonen http://www.trulykira.com/

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti