keskiviikko 18. lokakuuta 2017

Suolakinuski-omenagalette







Leivoin viime viikonloppuna mökillä rosvopaistipäivän ulkoilmakahveille ihanan ranskalaisen galettepiiraan. Tarjosin sen rouheasti leivinpaperin päältä puisella leikkuulaudalla. Luca-koirakin ehti palan lipaista piiraasta kameraa virittäessäni.

Tarvitset:
150 g kylmää voita
4 dl vehnäjauhoja
2 rkl sokeria
1 tl vaniljasokeria
1-2 rkl vettä
4-5 hapokasta omenaa, päärynäkin voisi sopia
1 rkl sitruunamehua

Päälle:
50 g voita pieniä nokareina
3 rkl kinuskikastiketta
0,5 tl sormisuolaa
1-2 rkl suolapähkinöitä

Voiteluun:
1 kananmunan
sokeria

Kuutioi voi pieniksi paloiksi. Nypi voi, jauhot ja sokerit murumaiseksi seokseksi. Lisää vesi ja sekoita nopeasti taikina tasaiseksi. Älä vaivaa, muuten taikina sitkistyy. Tämä vaihe vaatii jonkin verran voimaa sormilta. Tee taikinasta pallo, peitä kelmulla ja pidä viilessä tunnin verran.

Kuori ja viipaloi omenat. Pirskottele päälle sitruunamehua. 

Kauli taikina jauhotetulla leivinpaperilla noin sentin paksuiseksi soikioksi. Levitä omenaviipaleet taikinalle, mutta jätä reunoille käännösvaraa noin 5 senttiä. Käännä reunat omenoiden päälle miten saat ne parhaiten käännettyä. Nosta omenaviipaleiden päälle voinokareita. Valuta päälle kinuskikastiketta ja ripottele päälle myös suolakiteitä sekä suolapähkinöitä. Voitele piiraan reunat munalla ja sirottele reunoille hienoa sokeria. 


Paista 175 asteen uunissa noin 30 minuuttia. 

Halutessasi tarjoa piiras kanelilla maustetun kermavaahdon tai ranskankerman kanssa.

Alkuperäinen ohje Etiketti-lehdestä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti