torstai 22. joulukuuta 2016

KlausK:n joulubrunssi










Neljännen adventtisunnuntain vietin kolmen ystävän kanssa KlausK:n joulubrunssilla. Oi, kuinka meillä oli hauskaa ja on niin ihana pitää perinteistä kiinni. Hotellien ravintolat ovat aina yhtä suuria kysymysmerkkejä, erityisesti Suomessa, ja joihin suhtaudun varauksella. Ruoka oli ihan ok, tarjoilu sitäkin parempaa ja korvasi osan ruoan puutteista, meille kun sattui tarjoilija, jolla oli sopivasti pilkettä silmäkulmassa palvelemaan meidän iloista seuruetta.

Alku- ja jälkiruoat haettiin noutopöydästä, pääruoka tuotiin lautasella pöytään.
Alkuruokina oli mm. omenapuulla savutettua merilohta ja munakokkelia, Pielisen savumuikkuja, tuoretta kirjolohenmätiä ja savusiikamoussea, tillikurkkuja ja metsäsienisalaattia, kuten myös maksapateeta, pistaasipähkinöillä maustettu ankankoipirillettä, angnushäränpaistia, palvattua porsaanniskaa ja Waldorfinsalaattia ja paljon muuta.

Pääruoaksi valitsin punajuuriravioleja pecorino-mustalehtikaalipestolla. (tästä jäi kuva ottamatta, mutta annos oli todella herkullinen, parasta antia tällä käynnillä)
Jälkiruokana oli erilaisia kakkuja, joista mikään ei jäänyt oikein mieleen eikä tehnyt vaikutusta. Juustotarjottimen antimet sen sijaan maistuivat meille paremmin kuin hyvin, jopa niin hyvin, että iloinen tarjoilijamme toi lopuksi koko juustolaudan meidän pöytään - olimme siis viimeiset asiakkaat paikassa ja alkoivat siivota ruokia jo pois tarjoilupöydistä. Pisteet siitä!


Ensivuonna uudelleen perinteiden mukaisesti!

keskiviikko 21. joulukuuta 2016

Ravintola Bronda







Veimme tyttäremme hänen oikeana syntymäpäivänä illalliselle ravintola Brondaan hänen toivomuksestaan. Olin tilannut meille alkuun valmiiksi lasilliset shampanjaa!
Bronda tarjoaa rentoa bistroruokaa, jossa kaikki annokset jaetaan koko pöytäseurueen kanssa. Listalla on monia klassikkoruokia valmistettuna modernilla ja uudella otteella. Brondassa on kaksi menua, jotka olen molemmat syönyt, mutta tällä kertaa päädyimme tilaamaan annoksia a la carte -listalta. 

Herkuttelimme seuraavilla annoksilla: 

  • beef cheek parmesan bun eli naudanposkea, parmesaanileipää, chilimajoneesia ja chilipikkelikaalia
  • whitefish sashimi, prawns, dill and cucumber eli siikasashimia, valkosipuli-parmesaanikatkarapuja, tillikurkkugazpachoa, pikkelöityä kurkkua
  • jamon-perunakroketteja ja jamon-aiolia
  • smokey beef tartar, caperns and buttermilk eli savustettua härkätartaria, piparjuuricremeä, keltuaista, shampanjalla marinoitua sipulia, piimäkaprisdressingiä
  • fois cras pate eli ankanmaksakreemiä, paistettua ankanmaksaterriiniä, kirsikkaa ja rapeaa focaccialeipää
  • Bronda lobster eli tuoretta hummeria, ruskitettua voita, merileväkaviaaria, hollandaisekastiketta ja valkosipulipinaattia
  • gemelli-tuorepastaa, ilmakuivattua possunposkea, parmesaania, salviavoita ja rapeaa valkosipulia
  • grilattua Black Angus-härkää, broccolinia, chimichurridressingiä ja bearnaisekastiketta
Jälkiruoaksi tytär tilasi omenakamomillamoussen, jossa kaneligranolaa, vaniljacremeä, omenajäätelöä ja kinuskia ja tietenkin synttärikynttilä, jonka olin etukäteen pyytänyt jälkiruokaan. Itse söin vielä kaikkien noiden herkkujen jälkeen LIQ-lakritsi creme bruleen, jossa oli myös mandariinisorbettia, lakritsia, tuoretta mandariinia ja pistaasia

Kyllä, ruokaa oli paljon, vaikka annokset olivat pieniä, niin ähkyhän annoksista tuli, mutta kaikki annokset olivat hyviä ja kauniita, tosin niitä tuotiin mielestämme vähän liian nopeaan tahtiin pöytään, selittänee osin liian täyden olon, kun ruoka ei ehtinyt laskea juurikaan ruokalajien välissä. Ravintolasali on upea, korkeine kattoineen ja isoine ikkunoineen, ja upeat valaisimet kruunavat tilan. Palvelu oli oikein ystävällistä ja kaikki meitä palvelleet huomiovat tyttären syntymäpäivän onnittelemalla. Täälläkin on tullut käytyä sekä lounaalla, illallisella että brunssilla, kuten myös ihan vain baarissakin drinkeillä ja varmasti palaamme taas uudelleen.

tiistai 20. joulukuuta 2016

Ravintola Salutorget





Söimme firmamme pikkujouluillallisen tänä vuonna ravintola Salutorgetissa joulukuun alkupuolella Kauppatorin kupeessa. Vanhaan pankkisaliin rakennettu ravintola tarjoaa klassista pohjoismaista ruokaa upeissa puitteissa. Olen käynyt Salutorgetissa monta kertaa sekä lounaalla että illallisella, kuten myös brunsseilla. Tämä lienee kertoo ravintolan tasosta, kun sinne aina palaan uudelleen, tasaisen varmaa laatua, mutta ei ehkä kovin yllätyksellistä, mutta joskus tuttu ja turvallinen on sitä mitä haluaa. 

Tällä kertaa söin alkuun pikkujouluihin sopivan kalalautasen, jossa oli sillikaviaaria, sianmätimoussea, tervasilakkaa ja graavattua lohta kera muutaman keitetyn perunan. Sillikaviaari ja tervasilakat olivat lautasen parasta antia. Pääruokana söin ankanrintaa, palsternakkapyreetä ja kermaista lintukastiketta. Ankanrinnan kypsyysaste oli täydellinen ja kermainen kastike kruunasi annoksen, vaikka en ole yleensä kermaisten kastikkeiden ystävä. Jälkiruoaksi valitsin suklaamarkiisia ja kirsikkasorbettia, kuinka jouluisen punainen annos ja mitkä makuyhdistelmät: suklaa ja kirsikka. 

Palvelu oli erinomaista ja alun pieni odottelu pöydässä ilman, että kukaan tuli kysymään alkujuomia, tuomaan ruokalistoja tai edes vettä kaatamaan, korvattiin upeasti tarjoamalla jälkiruoan kanssa Oodi vapaudelle -cavaa, joka on valmistettu shamppanjamenetelmällä. Juoma juhlistaa Suomi 100 -juhlavuotta ja muotitaitelija Katri Niskanen on suunnitellut pullon etiketin, ja siinä on naishahmo kunkin itsenäisyyden ajan vuosikymmenelle. Salutorgetin baarissa oli myös Katri Niskasen pukujen näyttely itsenäisyyspäivään asti, hieno idea sekin!

maanantai 19. joulukuuta 2016

Joulukukat






Rakastan leikkokukkia! Meillä on tuoreita kukkia joka viikko kotona ilahduttamassa ja aina loppuviikosta vaihdan kimppua, jos edellinen on jo huonossa kunnossa ja valmis jatkamaan tehtäväänsä bioroskiksessa. Viime viikon aikana meillä on ollut paljon ruusuja tyttären 18 v juhlien ansiosta ja osa on vieläkin oikein hyvässä ja kauniissa kunnossa. Tavallisten ruusujen lisäksi meillä on ruukussa myös jouluruusu, joka on hento ja herkkä kukka. Sen lisäksi toki hyasintteja pitää olla tuomassa tuoksua. Viikonloppuna ostin kimpun papukaijatulppaaneja Villa Nokkosesta, joka on yksi suosikkilifestylekauppani, sekä ruukkuamarylliksen. Jotain kukkia hankin vielä ja täytyyhän joulun ruokapöytään vielä jotkin pienet kukat tai asetelmat virittää. Vaikka itse pidänkin kovasti valkoisista kukista, ihailen kukkakauppojen upeita värikkäitä kimppuja ja jotenkin on tullut katseltua syvänpunaisia kimppuja sillä silmällä viime aikoina, josko jotain sellaista vielä hankkisi, koska jouluruusu, hyasintit, amaryllis ja tulppaanit ovat kaikki valkeita. Ja ainahan muita voi ilahduttaa upeilla värikkäillä kimpuilla saajan värimieltymysten ja kodin sisustuksen mukaisesti. 


Tuoksuvaa ja kaunista jouluviikkoa!

sunnuntai 18. joulukuuta 2016

Neljäs adventti ja kohta joulu jo onkin






Tässä taas istun sohvalla kynttilöiden valossa hiljaisuudessa hyöryävän teemukin kanssa. Ulkona on vielä pimeää eikä kovin monissa naapureiden ikkunoissakaan ole vielä valoja. Tällä viikolla kävimme perinteisesti laulamassa Kauneimmat joululaulut Puotilan kappelissa kolmessa polvessa. Puotilan kappeli on aina niin tunnelmallinen, johtunee osin myös siitä syystä, että se on tyttäremme kastekappeli, ja kyllä niitä perinteisiä joululauluja laulamalla pääsee hyvin jouluiseen tunnelmaan. Kuuntelen myös autossa koko joulukuun Jouluradiota ja tietenkin laulan mukana! :) Tällä viikolla on myös ilahduttanut kauniit auringonlaskut, jäätymässä oleva meri ja taloyhtiön joulukuusi, kuten myös lempikahvilani Leipomokahvila N'avetan valkoinen tekokuusi. Oi, mikä tunnelma siellä oli ja vieraat ihmiset juttelivat toisilleen ja toivottelivat hyvää joulunodotusta. Minäkin toivottelen Sinulle rauhallista ja ihanaa joulundotusta!

tiistai 13. joulukuuta 2016

Eighteen and elegant Lucia

Kahdeksantoista vuotta sitten meille syntyi oma Lucia-tyttömme, joka on tuonut paljon valoa elämäämme. Syntymäpäiväsi oli sunnuntai ja vanha sanontahan kuuluu, että sunnuntailapset ovat onnellisimpia ja onnekkaimpia. Silloin oli myös pikkupakkanen ja ulkona satoi hiljalleen lunta, Kätilöopiston ikkunasta näkyi mm Paavalin kirkon pihassa ollut valoilla koristeltu joulukuusi. Maisema oli kaunis ja sadunomainen. Toivottavasti olet onnellinen ja onnekas tästä eteenpäinkin, kun olet nyt täysi-ikäinen.





   
                       















Vietimme viime lauantaina siis tyttären 18-vuotissyntymäpäiviä isovanhempien, kummien, serkkujen, setien ja tätien ja ystävien kanssa. Vieraita oli 25 ja muutama koira, joten kaikenlaista sattui ja tapahtui päivän ja illan mittaan, kuten että oma koiramme Luca maistoi puolivalmista kakkua päivällä aimohaukkauksen (onneksi oli aikaa vielä korjata kakku!) ja Suppari osallistui sopraanoäänellään onnittelulaulun laulamiseen. Tunnelma oli lämmin, puheita pidettiin, lahjoja availtiin, maljoja kilisteltiin, noutopöydän antimista nautittiin, puhallettiin kakusta 18 kynttilää ja vähän tanssittiinkin. 

Menu
synttärisankarin juhlaoliiveja
isoja kapriksia
viininlehtikääryleitä
tsatsikia
vihreää salaattia
possun niskaa
itsetehtyä sinappia
omenahilloa
bataattirankalaisia
uunivihanneksia (vihreitä ja violetteja ruusukaaleja, punaista paprikaa, naurista)
kunnon perinteinen perhosen muotoinen täytekakku, kuten taisi olla 3 tai 4 v synttäreilläkin
juustoja, keksejä, pipareita, hilloja

lisäksi tarjolla oli suolatikkuja (meidän perheen 'must' synttäreillä), raksuja, suklaata, vaahtokarkkeja, viinirypäleitä yms, juomina Suomen 100 v shamppanjaa, valko- ja punaviinejä, virvokkeita ja kahvia

Tässä muodossa ja kokoonpanolla on synttäreitä juhlittu vuosittain, katsotaan mitä tulevaisuus tuo tullessaan ja minkälaisia juhlaperinteitä! 

sunnuntai 11. joulukuuta 2016

Jouluun valmistautumista - kolmas adventti















Tällä viikolla ollaan leivottu lisää pipareita, (mm. eilisiä tyttären 18 v juhlia varten, joista tulossa oma postaus), torttuja vähän joka välissä ja sinappiakin keitetty viitisen litraa joululahjoiksi, joulukortit kirjoitettu ja osa jo postitettukin, kotia koristeltu lisää, toki maltillisesti, vietetty itsenäisyyspäivää ja ulkoiltu ihanassa auringonpaisteessa, kävin myös perinteisessä Ylioppilaskunnan joulukonsertissa Vanhassa kirkossa siskon, siskon miehen ja äidin kanssa.