torstai 21. tammikuuta 2016

Paahdettu porkkanakeitto

Kuten talvi on pataruokien aikaa, se on myös keittojen aikaa. Tein ihanaa paahdettua porkkanakeittoa tällä viikolla ja tässä ohje teillekin. Alkuperäinen ohje löytyi Kotiliesi-lehdestä, mutta minäpä niitä reseptejä aina vähän muokkailen.





Tarvitset 2 hengelle: 250 g porkkanoita, 1 rkl voita, mausteeksi suolaa ja mustapippuria, kasvinlientä tarpeen mukaan. Leikkaa porkkanat puoliksi ja halkaise puolikkaat, levitä uunipellille, mausta ja laita päälle muutama nokare voita. Paahda 225 asteen uunissa noin 30 minuuttia. Laita porkkanat tehosekoittimeen ja lisää kuumaa kasvislientä, soseuta, tarkista keiton paksuus, ja lisää tarvittaessa vielä kasvislientä, jotta saat sopivan, haluamasi paksuisen keiton. Kaada keitto vielä kattilaan, tarkista maut ja kuumenna. 


Keitosta saat mausteisemman Dukkah-mausteseoksen avulla. Siihen tarvitset seuraavat aineet:2 rkl pistaasipähkinöitä tai pinjansiemeniä (tai mitä kaapissa on), 1 rkl seesaminsiemeniä, 2 tl korianterinsiemeniä tai Garam Masala -mausteseosta, 2 tl kuminansiemeniä, 1/2 tl fenkolinsiemeniä, mustapippuria ja suolaa. Sekoita muut ainekset mortteliin paitsi pähkinät, ja survo mausteseosta, niin että mausteista alkaa tuoksu ja maku irtoamaan. Pilko pähkinät pienemmiksi ja paahda pannulla, lisää mausteseos myös pannulle, sekoittele koko ajan. Paahda muutama minuutti.




Ripottele kuuman keiton päälle Dukkah-mausteseosta ja lusikallinen ranskankermaa tai paksua kreikkalaista jogurttia halutessasi. Nopeampi ja helpompi versio on tietenkin keittää porkkanat, mutta silloin keitosta jää uupumaan paahteinen maku ja ravintoaineet menevät keitinveden mukana viemäriin. Toinenkin paahdetun keiton ohje tulossa vielä!

Lämmitellään keiton avulla, kun pakkaset tuntuvat vaan jatkuvan ja jatkuvan!

2 kommenttia:

  1. Vastaukset
    1. Todella hyvää ja edullista ruokaa, ja sitähän voi keittää vaikka kuinka ison kattilallisen, paranee vaan! Mä oon opetellut tekemään nyt ruokaa kahdelle, siltikin sitä jää aina yli.

      Poista