perjantai 9. syyskuuta 2016

Hyvinvoinnista


Ympäristöllä on iso merkitys mielenterveydelle ja hyvinvoinnille. Nautin kauniista asioista kotona: kauniit tyynyt sohvalla, rauhallinen värimaailma, tuoksuvat värikkäät kukat, tunnelmavalaistus ja kynttilät, siisteys ja rentouttava musiikki. Työpaikallakin kannattaa pitää oma työpiste järjestyksessä ja hankkia jotain kaunista ja itseä ilahduttavaa sinnekin.

Väljyys antaa tilaa hengittää ja ajatella - siksi pidän paljon pitkistä kävelylenkeistä sekä metsissä, puistoissa että ihan asuinalueillakin. Yksin kävelessä ajatukset virtaavat vapaasti ja saattaa syntyä uusia, oivaltavia ajatuksia tai jotkin vanhat ajatussolmut saattavat aueta. Väljyys myös kotona on tärkeää eli ei liikaa tavaraa esillä eikä myöskään komeroissa piilossa, pyrin laittamaan kaiken turhan tai sellaiset vaatteet/tavarat/kirjat yms kiertoon mitä en enää tunne tarvitsevani. Reilun vuoden takaisen muuton ansiosta turhaa tavaraa on aika vähän tällä hetkellä, mikä on ihanaa!


Yritän keskittyä muistojen sijaan asioihin, jotka tekevät juuri nyt onnelliseksi, esim. ihmisiin, joiden kanssa viihdyn tai ruokaan, josta tulee hyvä olo, vaikkapa suklaan sijaan tuoreita marjoja tai lihan sijaan kalaa tai kasviksia. Vesi tekee hyvää sekä aivoille, iholle että aineenvaihdunnalle. Pidänkin aina käsilaukussa ja työpöydällä vesipulloa, niin tulee sitten juotua tasaisesti pitkin päivää raikasta vettä teen lisäksi.

Olen pyrkinyt jättämään jäljelle vain ne asiat mistä oikeasti pidän, koskee vaatteita, kirjoja, ruokaa, liikuntalajeja kuten myös ihmissuhteita, en halua viettää aikaani negatiivisten ihmisten seurassa - yritän tehdä tietoisia valintoja monien asioiden suhteen, aina se ei ole helppoa, mutta aina voi kuitenkin yrittää. Halu tehdä, olla aktiivinen - tee ja ole aktiivinen, älä odota, nauti elämästä! Siinä mottoa, mitä pyrin noudattamaan parhaani mukaan.

Liikunnasta: kokeilen eri ohjattuja tunteja, nyt kun olen aloittanut taas sisäliikuntakauden, se virkistää mieltä eikä tule niin helposti kyllästymisen tunnetta, jotta jaksan koko pitkän talven käydä tunneilla. Ja jatkan luonnossa liikkumista! Meillä suomalaisilla on keskimäärin 200 metriä kotiovelta matkaa metsään, joten pienetkin metsälenkit ovat meille kaikille mahdollisia, metsälenkeistä kirjoitinkin jo aiemmin.

Ystävistä: ihminen tarvitsee toisia ihmisiä ja vuorovaikutusta, ystävyys vaatii myös omaa aktiivisuutta ja uusia ystäviä voi aina saada ja löytää, kun pitää mielen avoimena, myös aikuisiällä, toki jotkin ystävistä/kavereista jää vain eri syistä pois matkasta, mutta yritän olla miettimättä niitä liikaa, ehkä kohtaamme joskus taas uudelleen.

Seikkailusta: tavoittelen että tekisin, jos en joka viikko, niin joka kuukausi ainakin, jotain uutta tai jonkin vanhan ja tutun asian uudella tavalla, esim ajan töihin eri reittiä tai käyn koiran kanssa iltalenkillä ihan uudessa ympäristössä. Asioiden ei tarvitse olla suuria tai maailmaa mullistavia. Utelias elämänasenne ja uudet asiat, kokemukset ja uusi ympäristö auttavat aivosoluja verkottumaan yhä tehokkaammin. Liikkuminen eri ympäristössä lisää myös tietoista läsnäoloa ja pakottaa elämään hetkessä hyvällä tavalla.

Nukkumisesta: univaje on myrkkyä aivoille. Menen illalla nukkumaan kun nukuttaa oli kello mitä vaan ja pyrin myös työaamuina heräämään ilman herätyskelloa, jos mahdollista, ja aika usein se onkin mahdollista. Nukun myös päiväunia, varsinkin viikonloppuisin, ne eivät häiritse yöuntani, joten voin hyvinkin nukkua tunnin päivällä, jos oikein väsyttää, useimmiten vain parikymmentä minuuttiakin riittää virkistämään.

Herkuttelusta: pyrin nykyään herkuttelemaan marjoilla, hedelmillä tai manteleilla, pähkinöillä, pikkutomaateilla tai taateleilla - tässäkin voi kokeilla seikkailemista eli maistaa jotain ihan uusia lajeja ja makuja mitä ei ole aiemmin kokeillut. Kun syön tasaisesti ja laadukasta ruokaa, niin mieliteot ovat vähentyneet selvästi. Pätee myös kaikkeen muuhun ruokaan tuo uusien makujen kokeileminen, näin saa vaihtelua pöytään ja tietysti syöminen on hauskempaa seurassa kuin yksin! 



Tässäpä välillä vähän syvällisempää pohdintaa muiden juttujen sekaan. Nautinnollista viikonloppua!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti