keskiviikko 21. elokuuta 2019

Riika -mitä näimme ja koimme























Viikon puoliväliä jo viedään kovaa vauhtia!

Vihreä. Vehreä. Paljon puistoja. Vanhoja rakennuksia. Kauniita taloja. Suht' matalaa rakennuskantaa, muutamaa "pilvenpiirtäjää" lukuunottamatta. Siistiä. Hiljaista. Sopivasti ihmisiä. Ystävällistä. Siinä päällimmäiset tunnelmat Riiasta.

Pidin eniten puistoista ja niitä on paljon. Kaikki puistot olivat todella hyvinhoidettuja ja siistejä, niissä oli penkkejä millä levähtää ja kahviloita missä sai nauttia kupillisen virkistävää juomaa. Puistot myös tasapainoittivat kaupungin ja liikenteen ääniä. Pieni joenuoma halkoi kaupunkia ja sekin loi rauhallisen ja rauhoittavan yleistunnelman niin kuin vesi elementtinä aina. Joen pääuoma oli kaupungin toisella laidalla ja sieltä lähtivät laivat mm. Tukholmaan.

Museoita on myös kiitettävä määrä, ja joihinkin niistä oli ilmainen sisäänpääsy ja useimpiin sisäänpääsyn hinta noin 10 € luokkaa. Ilmaismuseoissa oli toki mahdollista antaa lahjoitus, niin halutessaan. Kävimme neljässä museossa: 

- The Museum of Occupation of Latvia 
- KGB Building
- Latvian National Museum of Art
- Riga Art Nouveau Museum


Kaikkia voin suositella lämpimästi. Kahdessa ensimmäisessä on paljon luettavaa tekstiä ja valokuvia historiasta. Hyvää kertausta hullusta ja karmeasta ajasta, järkyttävistä ihmiskohtaloista ja ihmisten rohkeudesta nousta vastarintaan.

Latvian National Museum of Art on todella kaunis rakennus, sisällä on ihan mieletön valo ja kaunistakin kauniimpi portaikko, myös kiva kattoterassi maisemien ihailuun. Toinen näköalapaikka löytyy Radisson Blue hotellin Skyline-baarista kerroksesta 26. 

Pidän myös "kotimuseoista" eli Riga Art Nouveau Museo on sellainen jossa pääsee sukeltamaan menneen ajan ihmisten elämään, ja kuvitella arkea ja juhlaa heidän kodissaan. Myös "art nouveau" alue, jossa tämä museo on, on näkemisen arvoinen alue upeine rakennuksineen. 

Vanha kaupunki on mielestäni isompi kuin Tallinassa, ainakin enemmän sokkeloisia kujia, joita tuntui riittävän loputtomiin, kuten myös kahviloita, ravintoloita ja terasseja, kaupat olivat lähinnä turistikauppoja. 

Jos haluat shoppailla, en suosittele Riikaa. Parilla kadulla on ns. merkkiliikkeet, lisäksi pari ostoskeskusta, joissa perushalpavaateliikkeet ja Stockmann, jossa täysin samat hinnat kuin täällä meillä. Ainoa mitä suosittelen on liikkeet, joissa myydään paikallisten käsityöläisten tekemiä keramiikkaa, kynttilöitä, villasukkia jne. 

Kävimme myös lähtöpäivänä tunnin jokiristeilyllä lähinnä ajankuluksi kun odottelimme lentokentälle lähtöä, mutta enpä nyt suosittelisi sitä, eipä paljon mitään uutta nähtävää mitä ei näkisi kaupungista käsin, mutta onhan se toki kiva istua jokilaivan kannella ja nauttia vaikka kuppi kahvia tai kylmä olut.

Kokonaisuudessaan voin lämpimästi suositella Riikaa, jo lyhyen lennonkin takia. Olimme kolme yötä, mikä riittää loistavasti yhdelle kerralle, mutta aiomme mennä ehdottomasti uudelleen ja suunnata silloin myös Jurmalan-rantakaupunkiin.



Lämmintä keskiviikkoiltaa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti