sunnuntai 1. syyskuuta 2019

Ravustaminen ja rapujen keittäminen






















Hyvää syyskuun ensimmäistä! Se on nyt virallisesti syksy, vaikka sää on edelleenkin erittäin kesäinen. Tänä aamunakin tein koiran kanssa lenkin mekossa ja varvastossuissa. Mutta sitten rapuasiaa!

Viime viikonloppuna mökillä ravustimme ihka ensimmäistä kertaa! Ravustusluvat olivat tulleet postissa, rapumerrat oli hankittuna ja muut tarvittavat välineet kuten kohot ja syötit (broilerin fileesuikaleita). Jännittävää!

Rapuja on meidän molemmissa perheissä syöty aina. Omat muistoni ensimmäisistä rapujuhlista kotona ajoittuvat jonnekin ala-asteen alkupuoliskolle. Sittemmin on tullut oltua mukana monissakin erilaisissa rapujuhlissa kavereitten mökeillä tai kodeissa, ravintoloissa ja mitä erilaisimmissa porukoissa. Ja aina on ollut hauskaa! Tänä vuonna vietämmekin erään rapurallaaporukan kanssa 20-vuotisjuhlaa; lapset ovat kasvaneet kaikki jo lähes aikuisiksi ja siten päätimmekin että nuoriso saa kutsua mukaan tyttö- ja poikaystävänsä. Näistä juhlista ja rapuperinteistä sitten lisää syyskuun lopussa.

Mutta nyt siis ravustamiseen takaisin. Eläviä rapuja olen ostanut ja keittänyt aina omiin juhliin, mutta koskaan ei ole ollut mahdollisuutta ravustaa itse. Paitsi nyt omalla mökillä.

Illansuussa syötit mertoihin, merrat soutuveneeseen (tämä oli todellinen syy miksi soutuvene hankittiin!) ja ei kun järvelle. Sopiva mertojen laskupaikka oli jo katsottuna ja sitten vain merrat järvenpohjaan, takaisin omaan rantaan ja odottelemaan seuraavaa aamua. Jotenkin emme uskoneet, että rapuja tulisi sen vertaa että niitä viitsisi nostaa ja emme olllet mitenkään varautuneet niiden keittämiseen saati syömiseen. Ja mikä ihana ja iloinen yllätys meitä odottikaan kun nostimme kaksi ensimmäistä mertaa ylös: siellä oli yhteensä 18 rapua eli sopivasti meille kahdelle illan herkuttelua varten. Sitten pitikin lähteä kauppaan hakemaan tilliä, paahtoleipää ja valkoviiniä, merisuolaa löytyi kaapista.

Tässä ohje ja suhdeluvut millä minä keitän ravut:


20 rapua
5 litraa vettä
2 dl merisuolaa
kruunutilliä

Kuumenna vesi kiehumispisteeseen. Lisää suola ja tillit. Sido tillinippu narulla, niin se on helpompi saada pois. Odota että vesi alkaa kiehumaan uudelleen. Lisää ravut ja sulje kansi. Laita ajastin päälle kun vesi alkaa kiehumaan uudelleen. Ravut ovat valmiita 10 minuutin päästä. Jäähdytä omassa liemessä uusien tillien kanssa. Ravut voi myös pakastaa omassa liemessään uusien tillinippujen kanssa.



Keräsin pöytään pienen kimpun luonnosta kukkia ja varpuja, sytytin kynttilät ja ulos lyhtyjä, kaivoin puna-valkoiset servietit esiin ja nostin rapuvadin pöytään. Katoin pöytään vielä paahtoleipää, hyvää voita ja tillisilppua. Laitoin pöytään myös käsienhuuhtelumaljan, johon lisäsin mustaherukkapensaanlehtiä, myös sitruunaviipaleet toimivat käsiä puhdistaen.

Oletko sinä koskaan ravustanut tai keittänyt itse rapuja? Tai vietätkö ylipäätään rapujuhlia?


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti