maanantai 11. huhtikuuta 2016

Pataleipä

Tässä lupaamani pataleipäohje, ohjeitahan on netti pullollaan, mutta ajattelin naputella ohjeen itsellenikin talteen tänne blogiin. Pitkään olin jo haaveillut viikonloppuaamusta tuoreen leivän tuoksuisessa kodissa, aineksetkin oli valmiina, mutta aina se illalla unohtui se taikinanteko. Mutta viime viikon perjantaina sain kuin sainkin tehtyä pataleipätaikinan kohomaaan. Alkuperäinen ohje Hesarin ruokasivuilta.


Tarvitset:

  • 6 dl vehnäjauhoja, käytin 5 dl vehnäjauhoja ja 1 dl sämpyläjauhoja
  • 1 dl spelttijauhoja, käytin tattarijauhoja
  • 1 dl vehnäleseita, voit käyttää mitä leseitä vaan
  • 1 dl pähkinöitä tai siemeniä, mitä kaapista löytyy
  • 1,5 tl suolaa
  • 1 tl kuivahiivaa
  • 4 dl vettä

Sekoita kulhossa kaikki kuivat aineet, lämmitä vesi 42 asteiseksi ja lisää se kuivien aineiden joukkoon, sekoita, älä vaivaa. Peitä taikina puhtaalla pyyhkeellä ja laita astia vielä muovipussin sisään. Anna kohota yön yli huoneenlämmössä, vähintään 12 tuntia. Taikina ei kohoa valtavasti, joten ei kannata sitä ihmetellä.

Kumoa taikina jauhotetulle pöydälle ja taputtele levyksi. Taittele taikina kolminkerroin ja sitten vielä toisinpäin kuutiomaiseksi paketiksi. Peitä liinalla ja kohota puolisen tuntia. Laita pata kylmään uuniin ja lämmitä uuni 250 asteeseen. Kun uuni on kuuma, laita taikina pataan ja peitä kannella. Paista 30 minuuttia kannen alla ja sitten vielä 15 minuuttia ilman kantta. Jäähdytä jos maltat, herkuttele voin keran!








Helppoa ja hyvää! Ja mikä voisi olla ihanampi tuoksu viikonloppuaamuna kuin tuoreen leivän tuoksu, kun kävelymatkan päässä ei satu olemaan leipomoa mistä voisi hakea tuoretta leipää aamuisin. 

Oletko jo tehnyt pataleipää? Herkullisia leipomishetkiä kaikille!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti