lauantai 5. marraskuuta 2016

Viikonlopun soodasämpylät





Viikonloppuaamuisin on aina välillä kiva leipoa tuoretta leipää tai sämpylöitä. Tänään nousin kahdeksan maissa, sytyttelin kynttilöitä, keitin teetä ja tein soodasämpylöiden taikinan. Kun laitoin sämpylät uuniin, mies lähti ruskean herra labbiksen kanssa aamulenkille ja heidän kotiin tullessa olivat tuoreet sämpylät jo jäähtymässä. Ja mikä tuoksu levisikään kotiin! Tässä ohjetta teillekin, jonka löysin Kotivinkki-lehdestä. Samaisessa numerossa on muitakin leivontaohjeita, joita olen ajatellut kokeilla.


Tarvitset:
3 dl spelttijauhoja
2 dl vehnäjauhoja
1 tl suolaa
0,5 dl kuivattuja sieniä, käytin tatteja
1 tl soodaa
1 kananmunan
2 dl piimää tai luonnonjogurttia
0,5 dl öljyä
Pinnalle:
unikon- tai seesaminsiemeniä
kuivattuja tai tuoreita yrttejä

Yhdistä ensin kulhossa kaikki kuivat aineet. Yhdistä toisessa kulhossa muna, piimä ja öljy. Lisää kuivat aineet kosteiden ainesten sekaan, sekoita hyvin. Kumoa taikina jauhotetulle pöydälle ja muotoile pötköksi. Leikkaa taikinapötkö 12 palaan. Kasta puolet sämpylöistä leikkauspinnaltaan siemeniin ja puolet yrtteihin. Nosta sämpylät uunipellille vieriviereen ja paista 200 asteen uunissa alatasolla noin 20 minuuttia. Nauti heti!

ps. leivinpaperi oli päässyt loppumaan ja kello oli niin vähän etten kehdannut naapureita vielä häiritä, niin ei auttanut muu kuin laittaa sämpylät folion päälle uunipellille - hyvin toimi niinkin!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti