torstai 4. toukokuuta 2017

Kokonaisvaltainen hyvinvointi - uni




Uni on todella tärkeä osa hyvinvointia, ehkä jopa tärkein. Minä rakastan nukkumista, ja nukunkin paikassa kuin paikassa, jos en aina niin hyvin, niin nukun kuitenkin. Nukahdan erittäin helposti sekä yöunille että päikkäreille. Ja päikkärit ovat ihan parasta, varsinkin kesällä parvekkeella tai mökillä ulkona aurinkotuolissa sopivan varjoisassa paikassa. 

Nukahtaminen on helppoa minulle vierassaakin paikassa, kunhan sänky on suhteellisen ok, mutta yöllä heräämisen jälkeen uudelleen nukahtaminen on todella vaikeaa. Yöllä heräämistä tapahtuu erityisen paljon kun on paljon asioita työstettävänä ja kun on paljon huonoa stressiä ilmassa. Ja senhän tietää sitten että seuraavan päivän suunnitellut liikunnat, kävelyä lukuunottamatta, voi unohtaa, ja koko päivä menee puoliksi sumussa, olo on kaikkea muuta kuin virkeä ja elinvoimainen.




Menen iltaisin aina sänkyyn klo 21-22 välissä, jätän sähköiset laitteet muualle ja luen kirjaa sängyssä. Kirjan avulla rauhoitan itseni, en mieti seuraavan päivän juttuja enkä kuluneen päivän tapahtumia, vaan uppoudun kirjan tarinaan täysin. Ja pian kello kymmenen jälkeen jo sammutankin valot ja nukahdan samantien. Hyvin nukutun yön jälkeen herään hetkeä ennen kellon soittoa, huonosti nukutun jälkeen kellon soittoon. Toisinaan kun valvon öisin, otan herätyksen pois ja annan itseni herätä luonnollisesti, jos aamulla ei ole sovittuja tapaamisia.

Myöhään illalla eli klo 19 jälkeen en harrasta raskasta liikuntaa, se vaikuttaa heti nukkumiseen eikä aina niin positiivisesti, minulle sopiikin parhaiten liikunta heti aamulla tai töiden jälkeen, silloin on vielä energiaa sopivasti jäljellä. 

Tietenkin raikas ja tuulettu makuuhuone, puhtaat lakanat ja hyvin pimennetty huone tai silmämaski auttavat nukkumisessa. Nukumme usein ikkuna auki, myös talvella, silloin on ihana käpertyä peiton alle, mutta huoneilma on kuitenkin raikas. Ja minähän olen kokonaan peiton alla aina, vaikka olisi kuinka kuuma. :)


Nukkuminen on ihmisen parasta aikaa!

2 kommenttia:

  1. Tuo on kyllä niin totta. Nukkuminen ja varsinkin hyvin nukkuminen on todella tärkeää. Sen kyllä huomaa ihan kaikessa jos yöunet on ollut liian lyhyet tai muuten rikkonaiset.

    Aika samalla tavalla täälläkin on unirytmit kun sinulla :)
    Kivaa sunnuntaita!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kaikesta muusta hyvinvointiin liittyvästä voisi ajatella "karsivansa", mutta ei kyllä unesta. Ihanaa ja rauhallista sunnuntai-iltaa!

      Poista