keskiviikko 20. kesäkuuta 2018

Mökin sauna ja sen merkitys
Kun aloimme etsiä omaa mökkiä, yksi kriteeri oli että saunan on oltava erillään muista rakennuksista. Emme halunneet että sauna olisi samassa rakennuksessa itse mökin kanssa. Haluamme että saunalle mennään erikseen, vaikka se olisi kuinka lähellä itse mökkiä. Jos sauna on mökin yhteydessä, se yleensä myös kuumentaa mökkiä, varsinkin kesähelteillä, joita on toivottavasti paljon vielä tulossa tänä kesänä.


Saunan lauteilta näkee oven kautta suoraan laiturille ja järvelle. Myös toisella seinustalla on ikkuna, jonka kautta näkee kivasti ulos. Meille on myös tärkeää saunamakkaran lämmittäminen saunassa ja yksi ensimmäisiä hankintoja olikin makkaralautanen kiukaan läheisyyteen. Saunamakkarasta taitaa nauttia kuitenkin eniten koiraherramme Luca, joka parkkeeraa itsensä saunan lämmittämisen ja saunomisen ajaksi saunan ulkopuolelle.

Saunamme on todella tilava ja siellä saa ihanan pehmeät löylyt. Laudeliinoina meillä on kummitätini kutomia pellavapyyheliinoja, joita olen saanut aikoinaan rippi- ja ylioppilaslahjoiksi.

Saunamme ulkopuolella on kivat korituolit pehmusteineen vilvoittelua varten, kuten myös pieni pöytä ja puujakkarat. Pöydän aion kunnostaa tänä kesänä: hioa vanhan maalikerroksen pois ja maalata tai käsitellä sen muulla tavoin uudelleen. Pöytää näkyy vähän ylimmässä kuvassa vasemmalla. Onko ideoita kunnostamiseen ja käsittelyyn?


Ehdin jo ostaa muutaman kukka-amppelinkin saunan reunustalle roikkumaan. Pyyhkeillekin on koukut saunan ulkopuolella ja kevyt rimalaudoitus näkösuojana.

Saunassa on ihana rentoutua päivän askareitten ja puuhien jälkeen. Saunassa on aikaa rauhoittua, ajatella ja jutella. Mökillä saunomme joka päivä. Ja nyt kun on oma sauna, voimme lämmittää sen myös aamulla, niin halutessamme. Tai yömyöhällä. Tai milloin vain tuntuu siltä, että nyt olisi päästävä saunaan. Sauna merkitsee hetken hiljaisuutta, puhdistautumista, rentoutumista, hetkeä ilman puhelinta ja somekanavia, kiire jää saunan ulkopuolelle, saunassa ollaan läsnä juuri siinä hetkessä. Saunan merkitys on kasvanut entisestään, kun meillä ei ole enää kaupunkikodissa omaa saunaa, vaikka onkin mahdollista nauttia löylyistä taloyhtiön ullakkosaunassa upeita merimaisemia ihaillen.

 Ihania saunahetkiä kaikille!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti