tiistai 20. lokakuuta 2015

Rosvopaistiviikonloppu

Olikohan meillä nyt neljäs vai viides perinteinen rosvopaistiviikonloppu mökillä! Kuka niitä laskee, pääasia että perinteitä ylläpidetään ja hommia kehitetään.

 

Käytämme tietenkin samaa vanhaa kuoppaa joka kerta, kaivetaan vaan vanhat tuhkat pois, asetellaan tiiliä ja uutta hiekkaa pohjalle. Ja sitten alkaa 4 tunnin puiden polttaminen ja hiilloksen tekeminen. Mökiltä löytyy aina myös ns. roskapuuta poltettavaksi, niin tämä on oivallinen hetki niiden polttamiseen.


Tänä vuonna panostimme jakkaroihin kuopan ympärillä. Kaadoimme pari kesää sitten hopeapajuja urakalla, ja jätimme kuivumaan tarpeellisen määrän "jakkaroita" juuri tätä juttua silmällä pitäen. Oi, kuinka oli mukavaa istahtaa auringon paisteessa välillä lepuuttamaan jalkoja. Ja lounaan syöminen oli myös helpompaa istualtaan. Oli muuten paras rosvopaistiviikonlopun sää aikoihin! Juu, kyllä olemme joskus myös seisoneet sateessa koko päivän tulta vahtien.


Hiillosta siis tehdään nelisen tuntia, jonka jälkeen paisti laitetaan kuoppaan. Tehdään päälle uusi tuli ja sitä sitten poltellaan paistin koosta riippuen 3,5 - 4 tuntia, keskimäärin noin tunti per kilo riippuen miten punertavasta lampaan lihasta pitää. Katso tarkempi ohje ruokablogistani. Tuoltahan se selvisi että ensimmäinen rosvopaistiviikonloppu on ollut vuonna 2011! Silloin on näköjään ollut haamujengin esityskin. :) Nyt haamujengiläiset eivät olleet mukana eli ensimmäinen kerta ilman lapsia, mutta ensivuonna he ovat sitten taas mukana, näin lupasivat.


Tänä vuonna tein lounaaksi sinisimpukoita. Tätä varten kyhäsimme pikaisesti parista tiilestä avotulikeittolevyn. 

Ohje sinisimpukoihin: kattilan pohjalle voita ja/tai öljyä, salottisipulia ja valkosipulia, sitruunaruohonvartta sekä currytahnaa (vihreä sopii mielestäni paremmmin kuin punainen currytahna, molempia kokeiltu). Sekoittele hetki ja lisää simpukat. Lisää myös valkoviiniä ja kanalientä, sekä tuoretta timjamia. Laita kansi päälle ja keitä noin 8 minuuttia tai kunnes kuoret ovat avautuneet. Tarjoile hyvän, rapeakuorisen maalaisleivän kanssa.
Nuotiovahti!


Ennen hämäräntuloa, saunomisen ja järvessä pulahtamisen jälkeen, sytytämme ulkotulet ja lyhdyt. Tänä vuonna löytyi varaston uumenista kivat värilliset valot puiden oksiin roikkumaan. Jotenkin ne sopivat "tilaan" ja tunnelmaan, vaikka en muuten olekaan mikään värillisten lyhtyjen ystävä.Hetki juuri ennen paistin kaivamista kuopasta! Eikö olekin ihan kuin Afrikka avaruudesta kuvattuna, paitsi että Afrikassa ei ole noin paljon valoja. :)


Alkuruoaksi tein rapukeittoa. Ohje löytyy ruokablogistani ja samassa linkissä on muutama muukin keitto-ohje syksyyn.


Lisukkeeksi rosvopaistille tein haudutettua punakaalia ja bataattiranskalaisia. Jälkiruoaksi oli suoraan Rankasta tuotuja juustoja.
Näihin kuviin ja näihin tunnelmiin - ensi vuotta odotellessa! 

Niin, ja ketä oli paikalla? Meidän lisäksi mieheni serkku vaimonsa kanssa, miehen täti, pari koiraa ja tänä vuonna vuonna myös mieheni toinen serkku. Nuoriso osasto edusti itseään kuka vaihtarina Ranskassa ja kuka uintikisoissa Ahvenanmaalla. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti