sunnuntai 27. maaliskuuta 2016

Pääsiäisen viettoa

Pääsiäisen vapaat tuntuivat tulevan sopivaan aikaan, vaikka juuri lomalla olimmekin. Kiirastorstai-iltana nautimme lohi- ja tonnikalasashimia kera raikkaan valkoviinin. Tuoretta kalaa ja vähän soijaa, ah mitä keväisen keveitä makuja.




Tulppaaneja ja koivunoksia, hain kyllä oksat liian myöhään, että eivät taida ehtiä avautua näiden pyhien aikana, mutta tuovat kuitenkin uutta ulottuvuutta tulppaanimaljakkoon.


Pitkänperjantain iltana nautittiin kahdestaan ekat uudet perunat (joo, Perusta, kuten parsakin), mutta pääsiäinen on aina tarkoittanut mulle kevään alkamista ruokien suhteen, joten perinteisesti syömme pääsiäisenä ekat uudet perunat ja parsaa. Seuraavat uudet perunat aina sitten vasta vappuna, mutta siinä välissä parsaa eri muodoissa sitä enemmänkin. Ja uusien perunoiden kanssa itsegraavattua lohta ja viiriäisenmunia, tilliä ja kevätsipulia. Pitkäperjantai tuli vietettyä huonon sään ja orastavan nenän tukkoisuuden takia pyjamassa sohvalla kirjaa ja lehtiä lukien, katsottiin myös yksi leffa, iltapäivällä tein kuitenkin pitkän lenkin koiruuden kanssa ja siihen päälle vielä sauna - taisi auttaa, koska orastava nuhan alku tuntuisi olevan nyt poissa. 



Aiemmin olen tehnyt vain ankanrintaa, syystä että muuta ankanlihaa ei ole näiltä leveysasteilta ollut oikein saatavilla, nyt kuitenkin Stockan Herkusta löytyi ankan sisäfileitä. Paistoin vain noin kolmisen minuuttia puoli, päälle suolaa ja pippuria. Lisukkeeksi paistoin parsat pannulla voissa, olisin grillannut ne, mutta kaasu olikin päässyt loppumaan, mutta onnistuu siis pannulla oikein loistavasti, maku pysyy paremmin kuin keitettäessä eikä siis irtoa keitinveteen. Ja grilliin tai pannulle laitan vain vihreää parsaa, valkoisen keitän aina. Parsojen grillaamiseen tai pannulla paistamiseen ei mene kuin noin nelisen minuuttia, parsat saavat jäädä kivan rapsakoiksi.






Viiriäisenmunat kuuluvat meidän pääsiäiseen.


Väri-iloittelua lankalauantain kattauksessa, kun mieheni serkku perheineen tuli meille dinnerille.





 

Alkuruoaksi tarjosimme parsamoussea: keitettyä vihreää parsaa, hieman ranskankermaa, suolaa ja pippuria, kaikki soseeksi ja tarjolle hieman haaleana. Koristeeksi parsannuput ja puolikkaat viiriäisenmunat.




Pääruoaksi laitoimme lampaankaretta, paistettua parsaa ja valkosipuli-rosmariiniperunoita sekä yrttisalsaa. Yrttisalsaan laitoin tuoreita yrttejä, minttua, basilikaa ja rucolaa, pinjansiemeniä, parmesanjuustoa, öljyä ja mustapippuria. Jälkiruokana tarjosin mämmiä, vanilja- ja sitruunarahkaa ja murskattua keltaista marenkia. Olipas kiva ilta kaikkinensa!







Vihdoikin pääsiäissunnuntaina, kun tätä aloin kirjoittelemaan, aurinko alkoi paistamaan, ja sain ulkokukista, narsisseista ja helmililjoista, aurinkoiset kuvat! Tänään pääsemme valmiiden herkkujen ääreen mun vanhempien luokse, sitä ennen kuitenkin ulkoilemaan auringonpaisteeseen. 

Rentoa pääsiäisen jatkoa!

ps. uusi hyllykin tuli tilattua olohuoneeseen lauantaina, vanhan saimme myytyä ja nyt kirjat ja muut hyllyssä olleet tavarat ovat lattialla ja ties missä...häiritsevää, mutta hyvää kannattaa odottaa!

4 kommenttia:

  1. Herkkuja kuvia! Mä odottelen edelleen että aurinko alkaisi paistaa myös vähän lännempänä, kaiken sisälläolon ja harmauden jälkeen sitä kaipailee jo kovasti kiskomaan meidät pihalle :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Tein vielä 5 ruokalajin äidin tekemän herkkulounaan jälkeen 1,5 tunnin kävelylenkin - teki hyvää ruoansulatukselle ja keväinen ilma mielelle.

      Poista
  2. Kauniita värejä! Takkatuli on piste iin päälle :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jotenkin sitä kaipaa värejä nyt kovasti ennen kuin luonto puhkeaa vihreään, myös vaatteissa vaaleampia sävyjä kaiken niiden mustien ja harmaiden neuleeseen jälkeen. Melko varmasti viimeiset takkatulet ennen syksyä!

      Poista