sunnuntai 4. elokuuta 2019

Helppo muutto - onko sellaista?

Sunnuntaihuomenta mökiltä! 

Muutto on nyt takana ja uudessa kodissa tavarat paikoillaan kattovalaisimia ja tauluja lukuunottamatta. Mikä tekee muutosta helpon ja mukavan? Miten voit helpottaa muuttokaaosta? Sain todella monta kauhistelevaa kommenttia kun kerroin muutosta. Itse en ole kokenut muuttoja koskaan kovinkaan rankkoina, paitsi kerran, mutta se onkin tarina erikseen.

Heti kun muuttopäätös on tehty, aloita tavaroiden karsiminen. Karsi, heitä pois, myy, lahjoita, kierrätä, anna naapurille - älä ajattele liikaa tunteella jokaista tavaraa, jos epäröit hetkenkin jonkin kipon, kirjan tai vaatteen kohdalla, laita se eteenpäin.

Vuokraa muuttolaatikot viikkoa ennen, meille laatikot tulivat nyt 6 päivää ennen muuttoa, aloin täyttämään niitä 5 päivää ennen muuttoa. Tein samalla koko ajan karsintaa. Tarvitseeko ihminen 3 paistihaarukkaa? Ei. Kiertoon siis.

Tilaa muutto muuttofirmasta. Kilpailuta 4-5 muuttofirmaa. Voit valita erilaisia palvelukokonaisuuksia. Meidän muuttopakettiin kuului vain tavaroiden kantaminen muuttoautoon ja siitä uuteen asuntoon. Pakkaa kaikki, siis ihan kaikki valmiiksi ennen kuin muuttofirman kaverit tulevat. Suojaa taulut ja pöytien lasilevyt, irrota valaisimet katosta, pakkaa muuttolaatikot niin, että niitä on helppo siirrellä. Pakkaa myös kellarin/varaston tavarat. Mitä vähemmän irtotavaraa sen helpommin ja nopeammin kaikki käy. Pakkaa vaatteet ja liinavaatteet sekä pyyhkeet matkalaukkuihin ja jätesäkkeihin.

Muuta tarpeeksi usein, silloin tavaraa ei pääse kertymään. Tai jos et muuta usein, niin tee siltikin ns. muuttokarsiminen vuoden parin välein. Muuten tavaraa alkaa kertymään liikaa.

Aloita vanhan kodin muuttosiivous pari viikkoa ennen muuttoa. Sitä mukaa kun pakkaat astioita ja tavaroita kaapeista, pyyhi hyllyt. Kun muuttomiehet ovat saaneet yhden huoneen tyhjäksi, imuroi ja moppaa lattia ja tarkista huoneessa olevat kiinteät kaapit, että kaikki hyllyt ovat varmasti tyhjät.

Kun pääset uuteen kotiin ja kaikki tavarat on tuotu sisään, aloita muuttolaatikoiden tyhjennys. Sitä myöten kun saat laatikoita tyhjäksi, saat myös huonekaluja oikeille paikoilleen.

Muuttomme oli siis keskiviikkona ja meillä oli 70 muuttolaatikkoa, 50  laatikkoa oli tyhjänä jo muuttopäivän iltana klo 20 aikoihin. Silloin avasimme pienen pullon kuplivaa ja söimme vähän juustoja ja tapaksia. Tämä on kuulunut meidän muuttotraditioon aina. Suosittelen!

Ja torstaiaamuna saimme tyhjäksi loput 20 laatikkoa, jotka haettiinkin sitten iltapäivällä pois. Sen jälkeen saimme loputkin huonekalut paikoilleen. Perjantaina olikin ohjelmassa loppujen tavaroiden laittaminen paikoilleen. Ensimmäiset kahvitteluvieraat tulivat sitten heti ja illalla kutsuimme vielä ystävät aperitiiville, hain lähikaupasta vähän juustoja ja kinkkua, sytytin kynttilän ja sitten lähdimme ulos syömään. 

Leppoisaa sunnuntaita, mä lähden nyt pihahommiin täällä mökillä!
Johanna

ps. olen muuttanut lapsuudessa 4 kertaa ja nyt aikuisiällä 8 kertaa, joten kokemusta on 

ps. vuoden päästä muutetaan taas, mutta siitä myöhemmin lisää


2 kommenttia:

  1. Niin kyllä varaan nuo palkkioherkut seuraavaan muuttooni, aivan huippu tuo perinteenne <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ilman muuta varaat ja muistutan kyllä sitten kun huomaan että alat muuttoa puuhaamaan! :)

      Poista