perjantai 4. lokakuuta 2019

Teemana lähiruoka










Räntäsateista huomenta mökiltä! Kyllä, täällä sataa räntää vaakasuoraan, asteita on +2 ja tuulee kovaa. Järvellä vaahtopäät iskeytyvät vastapäiseen rantakallioon ja lehdet putoilevat puista. Mutta sisällä on tunnelmaa kynttilöiden valossa teekupin höyrytessä vieressä.

Saimme pitkästä aikaa ystäväpariskunnan meille kyläilemään ja syömään viime viikonloppuna! He ovat asuneet viisi vuotta poissa Suomesta ja ovat nyt muuttaneet takaisin tänne. Mietimme mitä tarjoaisimme heille. Jotain suomalaista, jotain mahdollisimman lähellä kasvatettua ja mahdollisuuksien mukaan itse pyydettyä, olihan menossa ilmastoviikkokin. Viinit olivat ainoat mitkä tulivat muilta mailta, mutta muuten kaikki oli kotimaasta.


Tässä menu kokonaisuudessaan:

Alkuun Kanniston leipomon (leipomo sijaitsee Herttoniemessä) patonkia uunissa paahdettuna , jonka päällä Helsingin Meijeriliikkeen Klippan kermaista valkohomejuustoa, joka suli ihanaksi leivän päällä ja vielä näiden päälle itse tekemääni puolukka-rosmariinihilloa (rosmariinit mökiltä omasta yrttiruukusta).



Alkuruokana itse ravustettuja ja keitettyjä Saimaan täplärapuja kotimaisen tillin, voin ja Kökarin (Ahvenanmaa) saaristolaisleivän kanssa.



Pääruoaksi erään ystävämme metsästämää (Hyvinkää) hirven ulkofilettä. Lisukkeena rosamundaperunoista tehtyä rosmariinilla ja voilla maustettua perunamuusia, vihreitä kauden papuja ja ruusukaaleja sekä turkulaisen ystäväni omista viinimarjoista tekemää mustaviinimarjahyytelöä.



Jälkiruoaksi leivoin valkosuklaa-vaniljaomenapiirakan (ohje tässä), johon omenat olin saanut siskoltani Ahvenanmaalta.

Muita kuvia illasta tai annoksista en ottanut kahdesta syystä. Syyskuun illat ovat jo kovin hämäriä ja kaikki aika meni ystävien kanssa seurustellessa ja ruokia viimeistellessä. Halusin kuitenkin jakaa yhden idean miten illalliskutsun teeman tai punaisen langan voi myös miettiä, toki satokauden huomioiden.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti