torstai 23. tammikuuta 2020

Lisää kasviksia ja vieläkin enemmän








Olin koko viime viikkoisen Thaimaan matkamme syömättä lihaa: a) kuumassa ilmanalassa ei vaan tee mieli yhtään lihaa b) vatsani voi paljon paremmin kun en syö lihaa, ja vatsan hyvinvointi tuollaisella kaukomatkalla on minulle erityisen tärkeää. 

Syön ylipäätään kaukomatkoilla (ja muillakin matkoilla itseasiassa) aina erityisen harkiten. En syö salaatteja enkä majoneesia tai muitakaan vastaavia kastikkeita. Kaiken mitä syön on oltava kypsennettyä lukuunottamatta laadukasta sushia. Voi kuullostaa hassulta, että syön raakaa kalaa mutta en salaatteja tai raakoja vihanneksia, mutta syystä että en tiedä onko salaatit pesty ja jos niin millaisella vedellä. Liian suuri riski saada vatsatauti. Syön kaukomatkoilla kalaa, äyriäisiä ja kypsennettyjä vihanneksia, jonkin verran riisiä. Aamiaisella hedelmiä ja munakasta. Olo oli kevyt ja vatsataudeilta vältyttiin.

Aihe lähti vähän hakoteille, kun piti kirjoittaa tähän ohjetta tai lähinnä ideaa ja inspiraatiota helposta uunikasvisruoasta.

Laitoin uunivuokaan seuraavia kasviksia sopivan kokoisina suupaloina:
- kikherneitä
- porkkanaa
- paprikaa
- kirsikkatomaatteja
- aurinkokuivattuja tomaatteja

Voit käyttää mitä vaan mieleisiä kasviksia kuten ruusukaaleja, kukkakaalia, munakoisoa, kesäkurpitsaa, punajuurta, myös oliivit ja erilaiset pavut sopivat hyvin tämän tyyppiseen kasvisvuokaan.

Ripottelin päälle suolaa, mustapippuria ja puristin puolikkaan sitruunan mehun, lorautin päälle vielä oliiviöljyä sekä pari ruokalusikallista karkeaa Dijon-sinappia. Kunnon sekoitus ja vuoka uuniin. Pari sataa astetta puolisen tuntia, kasvikset voi jättää al denteksi, niin saa enemmän purutuntumaa ja työtä hampaille. Tämän ruoan voi tehdä myös pellillä, jolloin vihannekset kypsyvät hitusen nopeammin kuin vuoassa ollessaan tiiviimmin. Valmiiden kasvisten päälle vielä lehtipersiljaa!

Lisukkeeksi tein tsatsikista omanlaisen version. Sekoitin ranskankermaa ja majoneesia, jonka sekaan raastiin vähän tuorekurkkua ja silppusin kukkakaalia, hienonsin yhden valkosipulinkynnen, rouhin sekaan mustapippuria ja puristin vielä sitruunamehuakin mausteeksi. Lopuksi vielä tuoretta vahvaa minttua ronskina silppuna sekaan. 

Tästä tsatsikikastikkeesta tuli niin hyvää, että laitoin sitä vielä illalla iltateen kanssa kauraleivän päälle. Tämän tsatsikin pohjana voit käyttää mitä vaan kaura- tai kasvipohjaista valmistetta, yhtälailla kuin kermaviiliä tai rahkaa. Se ei ole just niin tarkkaa. Käytä sitä mitä kaapissa on tai mikä sopii sinulle. Nyt käytin ranskankermaa ja majoneesia suhteessa 50/50, kun niitä oli jääkaapissa ja ne olivat ainoat raaka-aineet mistä sain tehtyä kastikkeen. Kukkakaaliraaste kastikkeen seassa lisäsi tämänkin ruoan kasvispitoisuutta huomaamattaan! Ja ai että oli muuten hyvää. Tällä viikolla olen tehnyt tätä jo kaksi kertaa varioiden eri kasviksia vuoassa. Yhtenä iltana söimme vain kasviksia ja kastiketta, toisena paistoin seuraksi jauhelihaa, kun sitä sattui olemaan pakastimessa ja kaipasimme jotain vähän enemmän seuraksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti