sunnuntai 19. tammikuuta 2020

Viisi asiaa minusta

Blogeissa on kiertänyt syksyn mittaan haaste "viisi asiaa minusta" ja päätin tarttua siihen nyt. Innostuin tähän Sopusointuja Maaritin kirjoituksesta elokuulta, mutta teksti on saanut odotella luonnoksissa tähän asti.

Tässä on tarkoitus kertoa viisi asiaa itsestäni, joita en ole "paljastanut" täällä aiemmin. Tai luulen ainakin etten ole näitä asioita täällä kertonut, ehkä joku on voinut rivien välistä arvailla jotain.
1) Listat - ja muistikirjat, paperinen kalenteri sekä mökkipäiväkirja. Rakastan listoja, niiden kirjoittamista ja asioiden yliviivaamista kun homma tehty. Teen lähes kaikista muistettavista asioista listoja. Silloin ne ovat poissa mielestä, mutta tallessa kuitenkin. Ja nimenomaan lista paperilla toimii minulle paremmin kuin puhelimessa. Olen huomannut että kuormitus vähenee selkeästi kun asiat on kirjoitettu ylös. Illallakin jos ja kun tulee jotain seuraavaan työpäivään liittyvää mieleen, kirjoitan asian paperille eteisen lipaston päällä ja aamulla nappaan paperin mukaan toimistolle lähtiessä.

Juhlien ruoka- ja koristelusuunnittelua muistikirjaan on ihana kirjoitella. Tähän tarkoitukseen minulla on oma erillinen muistikirja, joka on olohuoneen pöydän alatasolla ruokalehtien lähettyvillä. Ruoka- ja keittokirjoja lukiessa kirjoitan muistikirjaan ruoan ja mistä sen löydän. 

Käytän sähköisen kalenterin lisäksi paperista kalenteria. Paperiversiossa on asiat suuntaa antavasti ko päivän kohdalla esim palaveri asiasta x tai teatteri ystävä y:n kanssa ja kellonaika, sähköisessä kalenterissa sitten on tarkemmat koordinaatit.

Mökkipäiväkirja. Jokaisena päivänä kun olemme mökillä kirjoitan mitä olemme tehneet, havaintoja säästä, muita tunnelmia ja mitä olemme syöneet. Sinne myös kirjaan tehtyjä hommia päivämäärineen.
2) Sosiaalinen erakko (tämä sattui näköjään olemaan kakkosena myös Maaritilla)  - tykkään käydä itsekseni missä vaan. En kaipaa aina seuralaista. Voin mennä teatteriin, leffaan, taidenäyttelyyn, lenkille tai kahville yksin. Tykkään olla omissa ajatuksissani, mennä oman aikataulun mukaan tai muuttaa suunnitelmaa lennosta. Mutta yhtälailla tykkään mennä kaikkiin edellä mainittuihin paikkoihin ystävän, mieheni, tyttäreni tai kaveriporukan kanssa, mutta se vaatii aina enemmän aikatauluttamista ja sopimista. Välillä on vaan pakko saada olla yksin, myös kotona, se on lähestulkoon parasta mitä tiedän, mutta yksinolon jälkeen kaipaan taas juttuseuraa ja yhdessä kokemista ja jakamista, silloin on aika kilauttaa kaverille ja pyytää vaikka lenkkiseuraksi. 
3) Lukeminen - pidän enemmän lukemisesta kuin sarjojen tai leffojen katselusta kotona. Leffat ja näytelmät teatterissa ovat oikein mieleisiä, mutta kotona jonkin yli tunnin kestävän leffan tai sarjan katsominen on mulle "ajanhukkaa". Nyt joulunpyhinä katsoimme yhden leffan yhdessä mieheni kanssa. En edes muista sitä ennen milloin katsoimme yhdessä kotona elokuvan, johtuu myös osin siitä että makumme on niin erilainen. Jokin alle 45 minuuttia kestävä sarjanpätkä on sopiva, mutta vain yksi jakso illassa, jos sitäkään. Luen paljon lehtiä (ruoka ja sisustus erityisesti, mutta kaikki lehdet käyvät mulle), suosikkiblogieni kautta eksyn muihin blogeihin ja artikkeleihin ja internetin ihmeellisessä maailmassahan luettavaa riittää. Tykkään myös lukea keittokirjoja. Luen reseptejä ja mietin samalla miten oikaisisin tai tekisin toisin jonkin kohdan tai miten muuttaisin reseptiä. 
4) Ruoka - aina mielessä. Ruoka oli joskus nuorena ammattini, nyt se on harrastus ja iso osa elämääni. Kuten ylempänä jo kerroin luen paljon ruokalehtiä ja keittokirjoja, matkoilta ostan aina paikallisia ruokalehtiä, usein myös paikallisella kielellä, ja keräilen ideoita. Syön mieluummin töissä lounaaksi vaikkapa hedelmän ja jogurtin kuin huonon lounasruokalan lounaan. Huono ruoka, paha mieli. Matkoilla ruoka on usein isossa roolissa. Käymme kotona ollessakin paljon ravintoloissa syömässä. Viikonlopun ruokien suunnittelu on kiva aloittaa jo torstaina viimeistään, usein jo aiemminkin viikolla. Nyt jo puhuimme mitä uutta grillaamme kesällä mökillä; ruokamuistikirjassa on jo ideoita kesääkin varten. Ruokaohjelmia/sarjoja tykkään myös katsella, mutta niitäkin vain yksi jakso illassa. Hyvä ruoka ja syöminen on vaan niin ihanaa!
5) Koti siistinä ja tunnelmaa - kaiken pitää olla meillä kotona aina nätisti ja järjestyksessä. Sohvatyynyt oiottuna illan päätteeksi ennen nukkumaan menoa, tiskit tiskikoneessa, pyykkikorissa ei saa olla liikaa pyykkiä, sänky tulee olla pedattuna ennen töihin lähtöä, tuoreita kukkia aina maljakossa, kynttilät palamassa aina kotona ollessa. Mun hommiahan näistä suurin osa on, mutta kun ne on tehty, niin kivempi mennä nukkumaan ja tulla töistä kotiin. Sama ennen matkalle lähtöä, vaihdan aina lakanat, imuroin ja laitan paikat kuntoon.

Tästäpä tuli pitkä tarina. Meillä alkaa vasta nyt kunnon arki vuoden vaihteen jälkeen, kun eilen aamulla palattiin aurinkolomalta kotiin. Kivaa sunnuntaita.


2 kommenttia:

 1. Kiva että tartuit tähän haasteeseen :)
  Taidankin tuntea nuo kaikki viisi asiaa, sen verran olemme jo jutelleet ja nähneet. Vähän mua huvitti, että mietitte jo nyt kesän grillauksia. Vaikka olen aina pitänyt itseäni pedanttina, niin taidat olla vähintään yhtä pedantti sinäkin - minä nimittäin saatan jättää vaatteita aikamoiseen pinoon illalla, mutta koskaan ne eivät ole levällään pitkin tuoleja ja sohvia - ne on siististi oman pienen pukeutumissoppini pöydällä. Tai saatan tuupata kaapin hyllylle; pääasia että on pois silmistä ja yleisilme on ok.
  Matkalle lähtiessä meillä on ihan sama rituaali - ei voi jättää kotia sekaisin. Joskus mietin, onkohan tämä ihan tervettä, heh.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen kyllä tunnistanut meissä hyvin paljon samaa. Mä laitan kyllä vaatteet kaappiin asti. ;) Isäntä on täysin hurahtanut grillaukseen, katselee enimmäkseen grillausohjelmia nykyään ja huutelee mulle ideoitaan, joita sitten kirjaan ylös. :D En ole enää läheskään niin pedantti kuin kymmenen vuotta sitten, ikä tuonut armollisuutta itseään kohtaan, mutta perusjärjestys pitää olla ja matkalaukku purettuna heti reissun jälkeen, ja matkalaukut vien samantien myös varastoon. Näillä mennään!

   Poista