tiistai 28. toukokuuta 2019

Liikuntahaaste 260 ja hyvinvointi





Mahtavaa syntymäpäivän aamua minulle ja ihanaa päivää myös Sinulle! ;) Aamu alkoi reippaasti juoksulenkillä.

Täytän vuoden päästä 50 vuotta! Päätin antaa itselleni lahjaksi hyväkuntoisemman ja vielä paremmin voivan minän. Joten haastoin itseni tekemään 260 treeniä syntymäpäivääni mennessä. Se tarkoittaa 5 treeniä viikossa. Viisi liikuntakertaa viikossa on ihan terveyssuosituksen mukainen, joten sillä mennään. Jos kiinnostaa, niin voit seurata instan storeissa treenejäni. Aloitin tämän liikuntahaasteen jo viikko sitten pienellä varaslähdöllä ja nyt jo olo on energisempi ja parempi, vaikka koko tämän alkuvuoden olenkin liikkunut, mutta nyt kun selkeä määränpää, se tekee tästä vielä hauskempaa. Ja hauskaahan liikunnan pitää olla.

Treenit tulevat olemaan vaihtelevia: hölkkää, uintia, kahvakuulaa, kehonpainotreeniä, joogaa, porrastreeniä, kävelyä (5 km tai yli 10 000 askelta), pyöräilyä, hiihtoa ja mitä milloinkin. Lepoa ja venyttelyä unohtamatta. 

Treenimäärä on aikamoinen, joten tämä tarkoittaa myös liikuntaa matkoilla. Syksylle on tulossa kolme reissua, joten museokäyntien, kaupungilla kuljeskelun ja illallisten sekaan on nyt myös mahdutettava treenit; tosin kaupunkilomilla, joita nämä kaikki syksyn kolme reissua tulevat olemaan, tulee käveltyä helpostikin reilusti yli 10 000 askelta ja jopa 10-20 kilometriä päivässä. Olen aina haaveillut matkoilla lenkkeilystä, joten ainakin juoksukamat lähtevät mukaan ja katselen valmiiksi sopivia reittejä. Matkoilla olen kyllä aina pyrkinyt valitsemaan hotellin missä on kuntosali, mutta kehonpainotreenin voi tehdä vaikka hotellihuoneessa.

Nukkuminen on edelleen hyvää ja unirytmi, arkisin sänkyyn klo 21 ja viikonloppuisin klo 22, toimii minulla. Herään aamulla siinä klo 5-7 välillä ilman kellonsoittoa. Tämä rytmi toimii loistavasti, en ole enää väsynyt, en kaipaa iltapäivätorkkuja ja tunnen itseni virkeäksi. Nukun selvästi syvempää unta. Siihen tietenkin vaikuttaa myös liikunta ja syömiset sekä ruutuajan vähentäminen.

Syömisestä sen verran että ilman sokereita, vehnää ja muita huonoja hiilareita jatketaan. Marjat ja kasvikset ovat lisääntyneet huimasti, päivässä syön korkeitaan yhden hedelmän (sokerin takia), senkin usein smoothien muodossa. Lihan syöminen on vähentynyt kertaan viikossa, pääosin syömme kalaa, kanaa ja kasvisruokaa. Leipä, jota syömme harvakseltaan, on kauraleipää tai siemennäkkäriä, mutta leivänpäälliset ovat vaihtuneet juustoista ja leikkeleistä esim avokadoon, hummukseen, tomaattiin, graavi- tai savuloheen. Mökin saunaolut on vaihtunut alkoholittomaan versioon ja muutenkin nautittujen viinilasillisten määrä on puolittunut. Ateriarytmi on selkeä: aamiainen, lounas ja päivällinen ja tarvittaessa 2 välipalaa.

Näillä muutoksilla olen saanut tammikuussa mitatut kolesterolit laskuun ja seuraava mittaus on marraskuussa, jolloin niiden pitäisi olla täysin viitearvojen sisällä.

Kuten kaikessa - poikkeus vahvistaa säännön; juhlissa syön palan kakkua, jos siltä tuntuu, grillaamme mökillä hyvät pihvit, jos siltä tuntuu, ja nautimme elämästä.



Liikuntahaasteterveisin, Johanna

2 kommenttia:

  1. Heeeeii, onnea vielä lähes viikonkin viiveellä <3 Fit for fiftysi vaikuttaa niin hyvin suunnitellulta, että on enää vain jokusta treeniä vaille plakkarissa! Hyvä sinä!!!

    VastaaPoista
  2. Heips ja kiitos! 😘Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty, eikö? Hiki voi tulla hommassa monellakin tapaa, mutta näillä mennään, motivaatio on kova.

    VastaaPoista