tiistai 28. heinäkuuta 2015

Kesä - vuodenajoista vaikein


Niin, kuullostaako ensin epätodelliselta ja oudolta kenties, että kesäkö vuodenajoista vaikein? Meillä on syksy, talvi, kevät ja kesä! Jokaisella on se oma lempi vuodenaikansa, ja varmasti monella se on kesä tällä ilmastovyöhykkeellä, kesällähän on lämmintä, hellettä ja aurinkoista joka päivä. Oikeastaan sitä odottaa kesää kaikki muut vuodenajat, ehkä vähiten syksyllä, mutta jo marraskuussa alkaa kesänodotus! Hurjaa. 

Mutta kesähän on heti pilalla kun sataa ja on kylmää, mitään ei voi tehdä, kaikki suunnitelmat menee pieleen. Kuka sitä nyt vesisateessa haluaa grillata toppatakki päällä? Istua mökissä sisällä pelaamassa korttia illasta toiseen kun voisi istua laiturilla lipittämässä valkoviiniä? Tai rientää festareilta toisille hellemekko päällä eikä kumisaappaissa ja sadetakissa? Kesänhän voisi tässä tilanteessa vaikka peruuttaa ja siirtyä suoraan syksyyn tai talven viimaan. Ihan sama, koska kesä on pilalla ja sen pilasi sää.

Kesällä pitäisi tuntea ihana vapaus, paljaat varpaat rantahietikossa, lentää linnun lailla kulttuuritapahtumasta toiseen, tavata ihania aina iloisia ystäviä, syödä raikkaita, tuoreita vihanneksia ja marjoja auringon lämmittämällä kalliolla, uida iltahämärissä lämpimässä järvessä. Mutta jossain vaiheessa iskee ahdistus vaikka olisikin aurinkoista ja hellettä kolme kuukautta putkeen! Kuka sitä koko ajan jaksaisi vapaana lihottaa paljain varpain iloinen ilme kasvoilla tapahtumasta toiseen? Oli sää mikä tahansa, jossain vaiheessa kesää iskee ahdistus kaikista tekemättömistä haaveista ja suunnitelmista, mitä ei kuitenkaan tehty tänä kesänä, ei viime kesänä eikä silloin viisi vuotta sittenkään.

Miksi juuri kesällä pitäisi tehdä kaikkea kivaa? Miksi koko ajan pitäisi olla niin ihanaa ja hauskaa? Ja jos ei ole, ahdistaa. Ottaa päähän. Harmittaa. Toivoo että loppuisipa tämä kesä, alkaisipa koulut ja työt, se normaali arki, jossa ei ole odotuksia, ei haaveita, ei toiveita. Voisi vaan olla, mennä aamulla töihin, kuntosalin ja kaupan kautta kotiin, laittaa perheelle ruokaa, katsoa lempisarjan yksi osa telkkarista ja sitten voisikin mennä jo nukkumaan herätäkseen taas siihen turvalliseen arkeen, jota kestää syksyn, talven ja keväänkin. Tosin keväällä alkaa taas suuret odotukset kasvaa seuraavasta kesästä...


Parin päivän "kesäahdistus" on ohi! Muutamia laulunsanoja lainatakseni kesää on vielä jäljellä ja huominen on huomenna. Nautitaan loppukesästä!

ps. mun lempivuodenaika on muuten syksy ja tänään lähdemme taas yhdelle odotetulle kesäretkellle! :)

2 kommenttia:

  1. No niin, kesähän se on silti vaikka sen kumppareissa kulkisi. Nurmikolla joka tapauksessa lumihangen sijaan :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No niinpä ja onhan valonmäärä jo riittävä syy tykätä kesästä!

      Poista