lauantai 4. heinäkuuta 2015

Kesäjuomia

No, mun lempparijuoma aina - shamppanja! Mutta kyllä se maistuu extraihanalta kesällä järvenrannalla laiturilla nautittuna ja koristeluna metsämansikoilla illan laskeutuessa mökille.






Mojitomieheni tekemänä. Ihanan viilentävä helteellä mintunlehtineen, limen viipaleineen ja runsaan jään kera.



Toinen viilentävä kesäjuomalempparini on ranskalainen Pernod: raikas aniksen lakritsimainen maku. Tilkka juomaa lasin pohjalle, päälle jääkylmää vettä ja runsaasti jäitä. Nautin tätä iltapäivällä aurinkotuolissa kesäpokkarin kanssa. (ja ainoastaan mökillä noin kerran kesässä päivänä helteisenä!) Chic! 



Roseviini ja erityisesti ranskalainen rose on mieleistäni ja sopii hyvin aperetiiviksi tai savukalan seuraan. Ranskalaisesssa roseessa on ainoa oikea rosenviinin väri mielestäni; tarpeeksi hailakka. En pidä liian punaisista roseviineistä, jotkut niistä näyttävät liian teollisen värisiltä. Kuvassa oleva viini on sitä viiniä, josta kerroin Nizza-postauksessa.

Roseen perinteisessä valmistusmenetelmässä rypäleiden kuoret saavat olla melko lyhyen ajan käyvässä mehussa, jolloin viiniin liukenee vain osa kuorien väristä. Kuoret kaadetaan sen jälkeen pois. Puristusajankohtaa säätelemällä viinistä saadaan enemmän tai vähemmän värillistä. Kaikki EU:ssa valmistetut roseet valmistetaan tällä menetelmällä.

Toinen valmistustapa on saignée-tekniikka, jossa vaaleampi mehu valutetaan punaviinin käymisastioista ja siitä tehdään roseeta. Tätä tekniikkaan käytetään eniten Kaliforniassa White Zinfandel-viinin tuotannossa.

Kolmas tapa valmistaa rosee-viiniä on sekoittaa puna- ja valkoviiniä. Tätä pidetään yleisesti huonoimpana tapana, ja tapa onkin kielletty EU:ssa, mutta käytössä Yhdysvalloissa ja Australiassa.

No, siinäpä samalla pieni tietoisku roseen valmistusmenetelmistä, ettei mene ihan hullutteluksi koko postaus! :)

Mikä on sinun lempijuomasi kesällä? Raikkaan kaivoveden lisäksi.



2 kommenttia:

  1. Mä maistoin mökillä ekaa kertaa tukholmalaisen panimon älska-siideriä. Myönnän, että valitsin sen nimen mukaan, mutta se oli myös hyvää! Maistui inkiväärille ja sitruunalle. Joillekin ehkä piirun verran liian makeaa, mutta suosittelen silti maistaman. Yksi mun kesän suosikeista :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vinkistä. En ole suuri siidereiden ystävä, mutta jotain noin kivan nimistä voisin jopa maistaa. :)

      Poista