maanantai 29. kesäkuuta 2015

Ihana Nizza

Lähdin heti Juhannuksen jälkeen työmatkalle Nizzaan pariksi päiväksi. Päivät vietin hotellin ikkunattomassa neuvotteluhuoneessa (not so nice!), mutta onneksi tauoilla ehti vähän nauttia kauniista ja ihanasta Nizzan kaupungista (ranskaksi Nice). 


Nizza on Ranskan viidenneksi suurin kaupunki (348 000 asukasta, esikaupunkialueineen lähes miljoona asukasta), mitä turistina ei välttämättä huomaa, kun alue jossa turistit viettävät aikaa on kuitenkin aika pieni. Nizzan alue kuuluu Ranskan Rivieraan ja jatkuun Monacon jälkeen Italian Rivierana.
Rantabulevardi, Promenade des Anglais, on useita kilometrejä pitkä palmujen  ja kukkaistutusten reunustama rantatie.Nizzassa ja lähes koko Ranskan rivieralla ranta on kivinen, ei hiekkainen. Kivet ovat pyöreitä, "pehmeitä", meren muokkaamia ja siinä pystyy hyvin kävelemään myös paljain jaloin. 

Ranskassa isot rannat on jaettu osiin. Osa rannasta on vain tietyn hotellin asukkaille varattu, jossa on monia palveluita, kuten ravintola tai kahvila, aurinkotuolit- ja varjot, suihkut ja wc:t. Osa rannasta on yleistä, julkista rantaa, jossa ei ole aurinkotuoleja, mutta osassa niistäkin on mahdollista vuokrata aurinkotuoli, mikä ainakin kivisellä rannalla on kivempi vaihtoehto. 
Nizzan keskusaukio.Näkymä hotellini kattoterassilta, missä kaikki kahvitauot pidettiin, mikä oli oikein ihanaa. Sai nauttia auringosta pienissä, sopivissa erissä.


Nizzan vanhakaupunki on viehättävä, monine pikkukujineen, jotka ovat täynnä kivoja pikkupuoteja sekä ravintoloita ja kahviloita. Talot ovat kauniin värisiä ja hyväkuntoisia ja parvekkeet täynnä upeita kukkaistutuksia.


Ranskalainen ruoka - ah! Tässä ensimmäisen illan mustekala-annos ja lasi Chablista vanhan kaupungin ravintola-aukealla. Ravintola-aukean ravintolat ovat pääosin turistien valtaamia, mutta näin lyhyellä matkalla ei ollut aikaa etsiä muita. Turistiravintoloissa kannattaa aina katsoa listaa, kuinka paljon ihmisiä on jo ravintolassa ja kuinka paljon heistä on mahdollisesti paikallisia. Viimeisenä ilta söin kampasimpukoita persiljavoissa ja nautin lasillisen paikallista (Cotes de Provence) valkoviiniä nimeltään Domaines Ott, Chateau de Selle. Jos suuntaatte alueelle, suosittelen tätä viiniä. Sitä löytyy myös roseena, jota toinkin kotiin tuomisina valtavan juustokassillisen lisäksi. Kaksi iltaa olin isäntien valitsemissa ravintoloissa ja niissä söin kummassakin hyvät kala-annokset. Tuore kala ja 
äyriäiset ovat suosikkejani aina merenrantakohteissa, varsinkin kun saa erityisesti sellaisia kaloja, joita ei saa meillä kotona.
Italialaiset jäätelöt ovat ehkä tunnetumpia kuin ranskalaiset, mutta mielestäni ihan yhtä herkullisia. Mikäpä olisi parempi jälkiruoka kuin lempparini sitruunasorbetti hotellille kävellessä lämpimässä kesäillassa.
Ensikesän lomasuunnitelmat ovat jo mielessä - suuntana Ranskan ja Italian Rivierat!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti